3/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Soovitan raamatut

Kõik aialoomadest
David Chandler
Inglise keelest tõlkinud Triinu Tõrv
Koolibri, 2009
64 lk

See raamat räägib aias elavatest loomadest. Kui mõtled, kus metsikut loodust võiks uurida, siis tõenäoliselt ei tule sulle oma enda aed just esimesena meelde ... Nii algab noortele loodushuvilistele kirjutatud raamat „Kõik aialoomadest”.
Nõnda, et metsik loodus on sul otse ukse all. Enamik loomi, kellest raamatus räägitakse, on üsna väikesed. Igas aias on vihmaussid, teod ja nälkjad, erksavärvilised või üsna kahvatud liblikad, herilased, mesilased, kärbsed, samuti rohutirtsud, mitut liiki mardikaid, ämblikud, kakandid, aga ka hiired, konnad ja muidugi linnud. Aga pole võimatu, et aeda külastavad ka näiteks rebane või mäger. Kõik sõltub aia suurusest ja asukohast.
Raamatut vaatama ja lugema kutsub just rikkalik pildivalik. Värvilised joonistused loomadest on väga tõetruud. Raamatut võib kasvõi ajaviiteks sirvida ja mõnest kohast lugeda. Pildid jäävad meelde ning aias loomi kohates on nad nüüd palju rohkem tuttavad. Pole ka muret, kui raamatut parajasti kaasas pole. Aiast tuppa pole ju pikk tee.
Miks on raamatul selline pealkiri – kõik aialoomadest? Kas on siis võimalik kõike ühte raamatusse kirjutada või üldse kõike teada? Arvan, et pealkiri kirjeldab meie soovi kõike teada saada, uurida ning otsida vastuseid aina uutele küsimustele.
Raamatus on fakte üle 80 Euroopa ja Eesti loomaliigi kohta. Igast loomarühmast on keegi esindatud. Saame teada, millal võib mingit looma näha ja kuidas teda ära tunda, kus ta elab ja mida sööb. Toodud on looma eestikeelne ja ladinakeelne nimetus.
Muidugi pole see raamat kirjutatud just Eestis elavate aialoomade uurimiseks. Seetõttu leiame siit selliseid loomaliike, kes on meil väga haruldased või puuduvad üldse. Sellisteks on näiteks kare viinamäetigu, tammeritsikas ja põderpõrnikas. Samas puuduvad mõned meil tavalised liigid nagu kiritigu, harilik lauluritsikas, aiapõrnikas. Aga sellest pole midagi. Teksti on lisatud andmed Eesti loomade kohta. Ja kui keegi näeb looma, keda siin pole kirjeldatud, siis tuleb otsida raamaturiiulist veel mõni raamat lisaks või kasutada internetti. Kui määrate loomi, ärge jääge kohe esimese tulemusega rahule. Pilt ja looma välimus peavad üsna hästi sobima. Värvus pole alati kõige olulisem. Võimalikke loomaliike on kümneid kordi rohkem kui raamatusse mahub. Täpsemaks määramiseks tuleb kasutada spetsiaalseid määrajaid.
Suvi on ees ja ma soovitan koostada oma aias kohatud loomadest nimestiku. Minu aia loomade nimestiku algus võiks välja näha esialgu selline: vihmauss (liik määramata), teetigu (liik määramata), rohutirts (liik määramata), kiilassilm (liik määramata), naeriliblikas, päevapaabusilm, admiral, koerliblikas, meemesilane (ehk kodumesilane), mõrsjaöölane (liik määramata), sääriksääsk (liik määramata) jne.
Märkus „liik määramata“ tähendab seda, et pealiskaudsel vaatamisel ei õnnestu alati liiki määrata, sest nagu öeldud, sarnaseid liike on palju rohkem.
Kindlasti lugege raamatu alguse peatükke aiaelustiku mitmekesisusest ning aedade olulisusest. Mida mitmekesisem on aed, seda rohkem loomi see ligi meelitab. Raamatus on antud mõned näpunäited aialoomade vaatlemiseks ja kirjeldatakse, kuidas loomi aeda meelitada. Näiteks soovitatakse lasta aianurka kasvada nõgestel.
Siia raamatusse on sattunud ka mõned vead ja ebatäpsused. Ankurtriinu pildi asemel on õnnetriinu pilt. Lugege kokku täpid tiibadel!
Teetigu on peegelpildis. Tema mantli serval olev ava peab jääma paremale küljele. Pikkade jalgadega ämblikulaadse pikkjala nimetusena kasutatakse sagedamini nimetust koibik.
Vööttuhatjalgsed elavad ka Eestis.
Raamat on mõeldud 8–12 aastastele loodushuvilistele lastele. Mõnes raamatupoes võibki seda leida lasteraamatute riiulist. Kui nüüd keegi selle peale veidi muigab ja nina krimpsutab, siis soovitan raamatut kasvõi korraks sirvida. Kas sa ikka tunned kõiki neid loomi? Kas sa teadsid, et nad võivad elada sinu aias? Seda raamatut tasub kõikidel lugeda.
Kuid aitab jutustamisest. Aeg on minna õue loomi otsima!



Aivo Tamm, töötab Tartu Ülikooli loodusmuuseumis, juhendab zooloogiaringi
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?