3/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Katsetame koos. Soe või külm?

Meie õues on suur paekivist sein. Kivid korralikult üksteise peale laotud, mört ilusasti vahel. Seisab see sein ja mina muudkui mõtlen ja mõtlen, mida ühe kiviseinaga küll katsetada saaks. Ilmad lähevad soojaks, lilled hakkavad kasvama ja pähe tuleb mõte – panen seinale termomeetri!
Aga kui ehitada endale selline mõõduriist ja teha seda nii, et saaks omavahel võrrelda seina ja õue temperatuure? Ja eriti huvitav on võrdlemine sellepoolest, et sein on kivist ja õhk on õhust. Seega on uurimise all kaks erineva tihedusega ja soojusmahtuvusega keskkonda.
On teada, et õhk soojenedes paisub ja jahtudes tõmbub kokku. Seda asjaolu saab kasutada nii masinates kui ka mõõduriistades. Kõik on tegelikult lihtsamast lihtsam: võta kaks plastpudelit ja tee nende korkidesse väikesed augud. Puuriga on hea auke teha, aga käärid sobivad samuti. Võta nüüd peenike PVC toru ja vala sinna väike tilgake punast õli. See jääb märgitilgaks, et oleks näha, kui palju temperatuur muutunud on.
Nüüd torka vooliku otsad korkide aukudesse ja keera korgid kõvasti pudelitele tagasi. Kindlasti on vaja aukude ümbrus muuta õhukindlaks, seda saad teha liimiga.
Nii, valmis see mõõduriist igatahes saab ja näeb välja ehk selline, nagu fotol. Nüüd on vaja veel katsetused läbi viia ehk siis otsida suurem ava seinas ja torgata üks pudel sinna sisse. Teine jääb lähedale nööri otsa rippu. Pudeleid ühendav toru peaks olema väikese kõverusega, et õlitilk ikka püsiks ja välja ei voolaks. Märgi ära keskkoht ja tee ehk mõned kriipsud veel, kui tahad paisumist aja jooksul võrrelda.
Õhtul, kui päike enam ei soojenda, jahtub õhk ruttu ja välimise pudeli õhk tõmbub kokku. Kivisein hoiab endasse salvestunud sooja pikema aja jooksul ja nii liigub mõõtetilk väljapoole. Hommikul ja päeval on kivisein külmem ja mõõtetilk liikunud seina poole. Kui seina ei ole, võid kasutada oma tuba ja rõdu, ühendades pudelid pikema voolikuga. Mida peenem voolik ja suuremad pudelid või purgid, seda rohkem märgitilk liigub.
Head katsetamist!






Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?