4/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Kaks suvelõpusoovitust

Kui hallrästad viimased üleküpsenud kirsid otse hernehirmutise nina alt ära nokivad, võiks ju loota, et saabub suvelõpurahu ja ei pea enam mitte millegi pärast muretsema. Võta näpust, kuigi näpud on tumepunased neist mahlastest kirssidest, mida sa rästaste eest ära püüdsid süüa. Võta ikka näpust, sest rahu sinu aeda ei saabu. Sauna katuse alt kostab juba mitu päeva kahtlast suminat ja ühed üpris suured, pastapliiatsi korgi suurused olevused lendavad aias ringi.
„Ah, need on vaablased, kes sauna pesa on teinud,” poriseb Papa. „Las elavad, aga ära sina sinna ninapidi roni!”
„Vaablased! Papa, sa eksid! Need on vapsikud, mitte vaablased!”
„Ah, ühed herilased kõik,” viskab Papa ja väetab nõgeseleotisveega tomateid.
„Oota, Papa, ei ole nii. Vaablased kuuluvad pidevkehaliste kiletiivaliste hulka, aga suured vapsikud ja herilased rippkehaliste kiletiivaliste hulka, neil on mürgiastel ja nemad voldivad oma tiivad puhkeolekus nagu lehviku kokku, vaablased seda ei tee.”
Papal kukkus kastekann suure varba peale. „Kust sa seda kõike tead?”
„Lugesin ühest looduseportaalist. Suvi on aeg, kus saab paljude tegelastega nimepidi tuttavaks.”
Papa keerutas vuntsi, oli aru saada, et ta tuju läks heaks. Vapsikutesse ja vaablastesse tuleb aga ikka aukartusega suhtuda.

Augustiöödes kostab avatud akna tagant aiast potsatusi. Kui sa kuumuse käes linade vahel vähkred ja und ei saa, võid aega veeta neid kokku lugedes. Pots-potspots-pots! Paar-kolm põntsu viie minuti jooksul. Ühtlasi võid mõtiskleda, mis asjad need ometi on.
Järsku on need tähed, kes niimoodi potsatavad? Väikesed armsad soovitähed, kes üksteise järel taevast just sinu õue saabuvad … Siiski mitte, sest tähtede, täpsemini meteooride kukkumisega kaasnevad valgusjutid, seda tuleb augustis ette küll, aga hetkel on taevakumm ühtlaselt tumelilla või isegi must.
Potspots! Viimaks on need mutid, kes laenasid õue vedelema jäänud Papa sulgpallireketeid ja mängivad nüüd mõne seti. Kuid sulgpall lendas ju mitu päeva tagasi üle heki? Kust mutid uue palli said? Järsku võtsid nad selleks hoopis õuna? Ah, õuna ...
Need on ju õunad, mis potsatavad õunapuude viljadest lookas okstelt! Kui hea ja rahulik on mõelda, et need on õunad. Nüüd võib küll uni tulla!
Jõuab veel mõelda, et homne päev toob ülesande mahakukkunud õunad suurde korvi kokku korjata ja las Papa uurib siis välja selle koha, kus saab õunamahla ajada.



Juhani Püttsepp
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?