4/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Soovitan raamatut

Lee värvimisraamat“ (2008)
„Loomainimeste raamat“ (2011)
Joonistanud ja kirjutanud Elo-Mall Toomet
Väljaandja „Võluri tagasitulek“

Loodusesõber” on minu arvates looduseajakiri, mis võib pakkuda huvi pea igale eale. Seetõttu võiks olla kohane siin rubriigis tutvustada ka sobivaid lasteraamatuid.
Olen näinud, et lastele meeldivad raamatutes – nii piltides kui tekstis – ühelt poolt selgus ja lausa tehniline detailsus, aga teisalt võib võluda hoopis salapära ja teatav abstraktsus.
Elo-Mall Toometi joonistatud ja kirjutatud raamatutes „Lee värvimisraamat” ja „Loomainimeste raamat” seobki lapsi, aga ka täiskasvanuid, näiteks mind, nendes kohatavad eriskummalised, samas tuttavlikud kujutlused, tegelased, nende suhted ja lahtihargnevad maailmad. Ühtmoodi olulised ja vastastikku teineteist täiendavad on raamatute tekst ja pilt. Veelgi lähemale salapärasele „looduskultuurile”, vahetu puutelise-värvilise sekkumiseni, lubab raamatute nautijat saada kontuurpiltide värvimisvõimalus.
Mõlemas raamatus on olemas lähedane, kindel ja usaldusväärne isik, kes turvaliselt vahendab kontakti uudse, salapärase, tundmatuga. Ühes neist ema, teises vanaema on mõnevõrra võlurid või nõiad, see aitab ja põhjendab maailma teistsugusena vaatamist ja nägemist.
Ühes raamatus on peategelane Lee, teises nimetu poiss – mõlemad tegutsevad veidi unenäolises maastikus, kus tähtsal kohal asetsevad mets ja puud.
Lee kohtab pea igal leheküljel häid sõpru – „puid, lilli, putukaid, loomi ja keda kõiki veel”. Mõned sõpradest on ka veidi hirmuäratavad, nagu lohemadu, aga tegelikult teda kartma ei pea. Loomainimeste raamatu poiss pigem vaatleb ümbrust kui suhtleb aktiivselt teiste olenditega. Ta jälgib linnuinimeste hiilimist, öökulliinimese ülelendu, karuinimeste krabinakuulamist. Piltidel on tegelased alati tegevuses ja alati emotsiooniga. Neil on kujutatud asju, mis on õpetlikud, nagu puu, mis on nähtaval koos maa-aluse, tavaliselt varjatud osaga terviklikust kehast. Joonistatud on ka asju, mida ei ole lihtne sõnades se
lgitada, kuid mis jäävad meelde, nagu kaheksakandsed taevatähemustrid.
Raamatu lugejale-vaatajale-joonistajale võib õpetlik olla näiteks mõte, et sõbrustada saab vanade ja tarkade puudega, kes mäletavad aegu, mida isegi vanaema ei mäleta. Või see, et looduse muutudes muutuvad ka sõbrad. Kasvõi aastaaegade vaheldumise ring lahutab sõpru ikka ja jälle, aga viib teistpidi meid taas kokku vanade heade tuttavatega.
Elo-Mall Toometi kaks raamatut on kui vabavärsilised interaktiivsed loodusluuletused, veidi ka unenäod. Nad kutsuvad esile nooruspõlvest läbi ajaudu kumavaid emotsioone, näiteks neid, mida tundsin lugedes loodusrahvaste lugusid sarjas „Muinaslugusid kogu maailmast”. Nad räägivad inimese ja looduse suhetest peaaegu ununenud, põlvkondadetaguste mälestuste ja märkide keeles, mis on huvitavad nii lastele kui ka täiskasvanuile.



Mart Külvik, looduskaitsebioloog
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?