2/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Lähme märja ilmaga metsa pildistama

Kas kallist matkajopist on vihmase ilmaga küll?
Kirglik loodusfotograaf püüab viibida väljas niipalju aega kui võimalik. Mida teha aga siis, kui tibab uduvihma või kallab juba tugevamalt? Ega metsaelu sellise ilmaga redusse poe. Huvitavat ja üllatavat jagub vettinud päevagi. Sajuse ilmaga võime valmis olla huvitavateks kohtumisteks, sest lõhnad liiguvad teistmoodi ja sellisel päeval ei kuule ka loomad liiga teraselt. Tõmbame aga selga veekindlad riided, jalga säärikud, viskame fotokoti õlale ja minek. Sõltuvalt nii fototehnika kui ka seljakoti ilmastikukindlusest, kasutame neil vihmakatet. Aga kas on võimalik nii ennast kui ka oma tehnikat veelgi paremini kaitsta, mugavamalt ja muretumalt retkele minna? Tahame ju kaasa võtta teadmise, et niiskus ei tee hinnalisele tehnikale jäädavat viga, hoida ära hilisemad kirumised ja tagantjärgi targutamised.

Pontðo jätab varrukad vihma kätte
Juba aastaid on mu fotokotis taoliste olude tarvis kompaktselt kokkuvolditav pontðo. Pontðo-tüüpi vihmakeep katab nii ülakeha kui ka seljakoti, tekitab ühtse veekindla terviku. Märg ja tuul saavad siiski ligi küljetrukkide vahelt ja ka varrukad saavad läbimärjaks, nii et vihmakindel jope on ikkagi vajalik. Eriti just tuulise ilma puhul, kui pontðo kipub laperdama. Fotoaparaadil peab samuti vihmakatet peal hoidma.

Põllega vihmakeep, mis ei kahise
Kõike vajaminevat loodusfotograaf fotopoest ei leia, nii tulebki käia mööda ehituskauplusi ning kala- ja jahimeestele mõeldud poode. Sattusin peamiselt meretarbeid müüvasse ärisse Knoop.ee ja kohe jäi silma jahimeestele loodud vihmakeep. Juba esialgsel vaatlusel tundus, nagu oleks tegu ka loodusfotograafi le sobiva tootega.
Tegu on kellukakujulise, avarate varrukatega vihmakeebiga, mille all mahub kandma ka vähemalt 30liitrist seljakotti. Keep on valmistatud pehmest ja mittekahisevast materjalist. Varrukad on küünarnuki piirkonnas piisavalt avarad, nii saab vajadusel käed sisse tõmmata. Selline käte sissetõmbamise võimalus on vajalik, kuna fotokoti peaks saama kätte keepi seljast võtmata. Samamoodi saab toimetada ka matkapontðo all. Kui lisaks kätele ka pea kaelaaugust tagasi tõmmata, saab keebi all saju korral üsna kuivalt toimetada, näiteks objektiive vahetada või mälukaarte vahetada.
Seljakoti tagasi selga upitamine läheb keebi puhul kiiremini ja lihtsamalt kui pontðot kasutades.



Mats Kangur
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?