2/2008



Roheliste ratteretke info" Kuidas elad, Luitemaa?"

Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

roheliste rattaretk
Algajale retkelisele: PRÜGI sorteerimise ABC

Meie rohelistel rattaretkelistel on õnneks alati olnud piisavalt kannatust, et tühjenenud veepudeli või jäätisepaberiga sõita järgmise prügikastini, mida on rajatrassil mitmel pool näha. Ja tihti leiab ka hoolimatu autojuhi poolt teepervele heidetud joogipurk retkelise käe läbi parema paiga. Ent lubagem siinkohal meie retkelt esimest korda osavõtjatele tutvustada prügisortimise reegleid

PAKENDID
Et retkelistel tekib kõige rohkem pakendijäätmeid, jätkame traditsioonilist pakendite eraldi kogumist. Taaskasutatavaid ressursse on rohkem peidus raskemates ja suuremates pakendites, eeskätt joogipakendites. Seega tuleks kindlasti kõik jooke sisaldanud pakendid tuua rohekatesse pakendikottidesse, mis asuvad mustade, ülejäänud jäätmetele mõeldud kilekottide kõrval. Joogipakend on näiteks eri värvi plastist ja klaasist limonaadipudelid, alumiiniumist koolapurgid ning mahlapakid (nn tetrapakid). Pakendikotti VÕIB panna ka konservipurke, ketšupipudeleid, salatikarpe ja kilekotte, jogurtitopse ning piimapakke, KUID need peavad olema tühjad ja eelnevalt puhtaks loputatud. Määrdunud kujul sobivad nad ainult olmejäätmete sekka, s.o musta värvi kilekotti. Muidugi, retkel on tsisternivett piiratud koguses ja pakendipesu keeruline. Palume määrdunud pakendid (jogurtitopsid) panna musta kilekotti – üldprügisse. Iseenesest sobivad pakendikotti ka puhtad jäätise-, kohukese- ja kommipaberid, kuid et nendele pakenditele ei ole veel taaskasutusvõimalust leitud, pole neid mõtet eraldi koguda. Nende sihtpunktiks on praegu endiselt prügimägi.

BIOJÄÄTMED ÜLDPRÜGISSE
Roheliste rattaretkel tekib biolagunevaid jäätmeid eelkõige toitlustuspunktides, näiteks käivad selle alla laagripaikades kasutatavad biolagunevad toidunõud ja pudrujäägid. Selgus, et Lõuna-Eestis ei ole veel komposteerimisvälju, mistõttu eraldi kogutud biomass läheks lõpuks ikkagi prügimäele. Seetõttu toidujäätmeid me tänavu veel eraldi ei korja; samuti ei kogu me eraldi vanapaberit, mida tekib meie külalistel minimaalselt.

OHTLIKUD JÄÄTMED
Väiksemas mahus tekib retkelistel ilmselt fotoaparaatides või taskulampides tühjenenud patareisid. Need saab tuua laagris asuva keskkonnatelgi juurde, kus on selleks erksavärviline ohtlike jäätmete kast. Rohekasse kilekotti sobib plastpudel, klaaspudel, alumiiniumpurk, kartongpakend (nn tetrapak), puhas kilekott, loputatud kujul ka salatikarp, jogurtitops, konservipurk. Keskkonnatelki too patareid. Musta kilekotti pane toidujäätmed, ühekordsed nõud, määrdunud pakendid, mitmesugused katkiläinud esemed, jäätise- ja kommipaberid, ajalehed, paber.

29.10.2012
18.10.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
26.09.2013
06.06.2013