2005/5



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2005/5
Mida kujutab endast TÜ loodusmuuseum?

1. jaanuaril 2005 loodi Tartu ülikooli juurde uus teadus- ja arendusasutus TÜ muuseumid. See koosneb kolmest allüksusest: TÜ ajaloomuuseum, TÜ kunstimuuseum ja TÜ loodusmuuseum. Kui kaks esimest allüksust olid juba varem olemas, siis TÜ loodusmuuseum on alles loomisel.

TÜ loodusmuuseumi vundamendi moodustavad geoloogia- ja zooloogiamuuseum ning bioloogia-geograafiateaduskonna loodusteaduslikud kogud. Esialgsete plaanide kohaselt hakkab TÜ loodusmuuseum arendama kaht omavahel tihedalt põimuvat suunda: ühelt poolt ekspositsioonide ja loodusharidusega seonduv ning teiselt poolt loodusteaduslikel kogudel põhinev teadus- ja arendustöö.

TÜ loodusmuuseumi olulisi missioone on säilitada ja arendada loodusteaduslikke kogusid. Edu oleneb siin suuresti sellest, kui tugevad biosüstemaatikud neid kogusid juhivad. Peale professionaalse säilitamise tuleb kogusid ka täiendada materjaliga teadusekspeditsioonidelt maailma eri paikadesse. TÜ loodusmuuseum peab väga oluliseks sisulist koostööd nii Tartus kui ka Tallinnas asuvate suuremate loodusteaduslike kogude haldajatega (Eesti põllumajandusülikool, Eesti loodusmuuseum, Tallinna tehnikaülikool, Tartu ja Tallinna botaanikaaed jt.).

Ekspositsiooni tuumik tuleb geoloogiamuuseumist ja zooloogiamuuseumist, mis säilitavad oma nimetuse ka uue asutuse sees. Botaanilise väljapaneku loomisel teeb loodusmuuseum koostööd TÜ botaanikaaiaga.

Loodusteaduslike väljapanekutega lahutamatult seotud loodusharidusliku suuna arendamisel lööb alates aprillist projektijuhina kaasa paleontoloog Ivar Puura. Tema ülesanne on kavandada loodushariduslikke projekte koostöös vastava valdkonna asutuste ja ühendustega. Need projektid peaksid aitama muuta väljapanekud köitvamaks ning paremini seostatuks moodsa loodusteadusega. Edu võtmeks ei pea me mitte konkurentsi, vaid koostööd teiste Eesti muuseumide ning organisatsioonidega, kellel on selles valdkonnas kogemusi, nagu AHHAA-keskus, Tartu keskkonnahariduskeskus, Studio Viridis jt.

Et TÜ loodusmuuseum jääb tihedalt seotuks TÜ bioloogia-geograafiateaduskonnaga, siis ootame tuntud Eesti teadlasi kaasa lööma väljapanekute loomisel ja nende esitlemisel. Näiteks Briti loodusmuuseumi juurde loodav Darwini keskus lubab oma külastajatele otsekontakti saja teadlase ja tuhandete eksponaatidega. Juba alguse saanud TÜ muuseumide teeõhtute sarjas on olnud märgata Eesti teadlaste tunnustust sellele missioonile: peaaegu keegi pole seni ära öelnud kutsest sisustada mõni õhtu ettekandega.



Urmas Kõljalg
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012