2005/8



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Essee EL 2005/8
Omanik ja peremees

Ons neil vahet? Omanik peaks olema oma maa, maja või muu varanduse peremees, peremees saab olla vaid omanik. Siiski, suhtumises maasse erinevad need kaks mõnikord nagu öö ja päev. See ilmneb näiteks siis, kui kõne alla tuleb looduskaitserežiimi kehtestamine mõnel maatükil.

Peremees tunneb asja vastu huvi: kui minu maal kasvab haruldane taim/pesitseb haruldane lind või muu loom, siis olen selle võrra rikkam – mul on midagi, mida igaühel pole. Piirangud majandustegevuses? Seda peab lähemalt uurima: kuidas korraldada elu nii, et haruldus püsiks ja ise sellest eriti kahju ei saaks. Soodustused ja toetused? See on hea: hoian omal maal huvitavat loodust ega pea maksma (nii palju) maamaksu, pealegi võib hooldustöö eest taotleda ka mõningast tasu.

Omanik on igaks juhuks ettevaatlik: mis kasu ma saan sellest haruldusest, kes minu maa peal elab? Metsa ei või maha võtta! Milleks see mets mul siis on? Piirangute tõttu tõenäoliselt langeb maa müügihind ... Soodustused ja toetused? Võrreldes maa või sellel kasvava metsa müügist kohe kätte saadava rahaga on need kaduvväikesed.

Mõlemal on omast vaatekohast õigus. Peremees rajab k o d u. Ta püüab luua endale ja oma järeltulijaile võimalikult head elukeskkonda, mis kaalub tema jaoks üles maa või metsa müügist saadava hetketulu. Omanik haldab (ostab-müüb-vahetab) k i n n i s v a r a. Ta tahab saada sellest kiiresti võimalikult suurt tulu. Ja tõepoolest: kui ta hakkab oma maatükki müüma, siis võib arvata, et teine temaga samasse kildkonda kuuluv ärimees on suuteline pakkuma suuremat summat kui oma kodu rajada sooviv tulevane peremees. Sellele, kes kavatseb maad kallimalt edasi müüa, ei meeldi mitte ükski piirang: parem, kui neid pole.

Võimalus asutada peale riiklike nüüd kohalike eestvõttel ka paikkondlikke kaitsealasid lööb rahva kahte lehte. Peremehed haaravad võimalusest ning tahavad kaitserežiimi kehtestada koduümbruse veel täis ehitamata aladele, kus polegi ehk midagi haruldast: nad püüavad hoida tükikest loodust ja harjumuspärast maastikku oma kodu lähedal. Omanikud sõdivad algatuse vastu, kartes, et piirangud vähendavad nende kinnisvara hinda. Mõnest omanikust ei saa kunagi peremeest.

Esialgu ligitõmbavate uusasunduste tulevik sõltub sellest, kas sinna krundi soetanute seas on ülekaalus omanikud või peremehed. Sama käib paraku ka kogu Eesti kohta. Viimased poolteist aastakümmet on meil igati soositud omanikke: omand on kuulutatud puutumatuks ja pühaks. Jääb lootus, et kasuahnete omanike riigis saavad ajapikku siiski ülekaalu kodu loovad ja hoidvad peremehed.



ANN MARVET
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012