2005/11



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2005/11
Rääkisite 21. oktoobril Kärdlas Hiiumaa loodusfoorumil loodushariduse hetkeseisust ja tulevikust kod

Praegu on meil õppekavade alusel töötavate koolide kõrval mitu loodusharidust toetavat asutust ja institutsiooni: RMK, keskkonnateenistus, sihtasutus Tuuru, kaitsealade administratsioon, MTÜ Arhipelaag, Suuremõisa tehnikum jt. Igaüks neist täidab loodushariduses oma ametijuhendist tulenevat lõiku. Puudu jääb aga koordineeritusest ja info avatusest. Ja ega koostöögi piisav ole. Muidugi saavad koolid küll üritusi tehes abi keskkonnateenistuselt, kasutada on RMK matkarajad ja materjalid, aga teave pole süsteemne. Keskuse roll olekski niisiis olla koordineeriv ja ühendav lüli: koondada teave, korraldada eri huvirühmade tegevust, ühendada looduskeskese mõttelaadiga inimesi.

Olen veendunud, et kuigi Hiiumaa on Eesti väikseim maakond, on meil olemas nii inimesed, kes suudavad seda tööd teha, kui ka sihtrühmad, kes seda tegevust ootavad. Päris kindlasti pole probleemi ka ruumidega. Näiteks vabanevad Palade põhikoolis selleks igati sobivad ruumid, mida saab kohaldada loodushariduskeskuse jaoks.

Vaja oleks aga omavalitsuste tuge, et selline väike infokeskus luua. Omavalitsuste toeta on äärmiselt raske edukalt tegutseda: sellised püsivat ja pikaajalist toetust vajavad valdkonnad nagu (loodus)haridus ei saa olla vaid projektipõhised. Kuna keskkonnateenistuse loodusharidustöö pole seni olnud kuigi tulemuslik, ei julge erilist abi loota ka peatselt rakenduvast looduskaitsekeskusest. Tasub lisada, et keskkonnahariduskeskuste vajalikkust rõhutati oktoobri keskel Tartus haridusministeeriumis peetud nõupidamisel – haridus- ja keskkonnaministeeriumi ühistöörühma vahearuandes.

Hiiumaa foorumil välja öeldud mõtete põhjal tegutseb nüüd kõigi huviliste toel edasi mittetulundusühing Hiiumaa Teabekapital.



Karin Poola, Palade põhikooli bioloogiaõpetaja, loodusainete ainesektsiooni esindaja
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012