2008/7



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Artikkel EL 2008/7
Loodusõpe Internetis

Kui Looduspilt.ee 2004. aastal alustas, päriti alguses üsna tihti: miks seda vaja on? Fotode ülesriputamise kohti oli varemgi mitu. Tänavu suvel hõlmab Looduspilt.ee ligi 2000 aktiivset registreeritud kasutajat ja lehekülge külastab kuus rohkesti huvilisi keskmiselt 110 000 eri arvuti kaudu – nõnda on see küsimus vastuse saanud. Looduspildis on praegu ligi 10 000 fotot. Inimesed on käinud looduses, sealt killukese endaga kaasa võtnud ja teistele vaatamiseks üles pannud. Pilte täiendavad arutelud ja tähelepanekud ning jagatud kogemused. Nõnda tekkis mõte seda teavet koondama hakata, et see oleks ka tulevikus lihtsalt leitav. Nii sündiski Loodusõppe keskkonna idee.

Mis on Loodusõpe? Loodusõppe keskkond jaguneb kolme ossa: liigitutvustused, viktoriinid ja konkursid. Liigitutvustustes kirjeldatakse kõiki Eestis elavaid ja Eestit külastavaid linde, imetajaid, roomajaid ja kahepaikseid. Viktoriinide osas saab panna proovile oma loodusteadmisi. Konkursside alla koondame teated kõikvõimalike võistluste kohta.

Loodusõppe selgroog on liigitutvustuste osa. Kõikidel Eesti selgroogsetel liikidel, välja arvatud kalad, on oma lehekülg. Pearõhk ei ole mitte niivõrd välimuse kirjeldusel, kuivõrd eluviisil, elukohal ja muul taolisel. Välimusest saab enamasti ülevaate piltidelt, mis Looduspildi kasutajad on üles laadinud. Tähtis osa on ka sarnaste liikide erinevuste kirjeldus: lühidalt on öeldud, mille poolest erineb liik teistest. Kõige tipuks on liigitutvustused kirjutatud arusaadavas eesti keeles, ei pea teadma sügavuti bioloogilist terminoloogiat, et jutust aru saada.

Päris selliseid liigitutvustuste lehti seni eestikeelses Internetis polnud: Loodusõppe liigitutvustusi saab kommenteerida. Kui keegi on mõne linnu või looma kohta midagi huvitavat tähele pannud, olgu see pisiasi või suur avastus, saab selle vastava liigi juurde kirja panna. Ajapikku peaks liigitutvustustest saama kollektiivne mälu: looduses liikuja saab sealt vajaduse korral ammutada mitmekesist infot. Omaette väärtus on erilisi olukordi kirjeldavad tähelepanekud, näiteks lugu, kuidas üks vanalind kasvatas üles linnupesakonna vms.


Viktoriinid ja konkursid igale tasemele. Oma koht on Loodusõppes viktoriinidel. Viktoriine võib käsitada mitmeti: need pakuvad meelelahutust, ent üksiti ka huvitavaid loodusteemalisi fakte. Näiteks kas teate, mitu tiivalööki minutis teeb pääsusaba, üks meie kaunimaid liblikaid?

Viktoriinid on koostatud viiele eri tasemele, alates lasteaialastest kuni täiskasvanuteni. Seejuures on järgitud riiklikku õppekava ja konsulteeritud koolide loodusloo- ja bioloogiaõpetajatega, et valida koolilastele jõukohased küsimused ja teemad.

Aeg-ajalt tõuseb looduses mõni teema iseäranis esile, näiteks sinilillede õitsemine või konnade paaritumise aeg. Konkursside mõte on selliste teemaperioodide vältel anda võimalus kõrvutada oma loomingut teiste omaga ning võita väike auhind. Võistlustest võivad osa võtta ja hiljem hääletada kõik registreerunud Looduspildi kasutajad. Nii mõnelegi on ilmselt meeltmööda asjaolu, et saadetud pilte ei administreerita.


Tulevikus on Loodusõppe keskkonnas nii mõndagi plaanis. Pakub ju nüüdistehnoloogia lugematuid võimalusi, alustades veebikaameratest ja lõpetades interaktiivsete kaartidega. Millised need plaanid on, jäävad esialgu saladuseks, sest praegu pole teada, kui palju aega ja raha saab nende ideede teostamiseks kulutada. Kindlasti ei ilutse Looduspildi keskkonnas näiteks aastal 2020 esilehel märkus: “viimati muudetud 2007. aasta suvel”.



Jaak Põder
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012