2009/3



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
artikkel EL 2009/3
Narva Peetri koolis õpitakse loodusesse säästvalt suhtuma.

Viimastel aastatel on palju kõneldud, et koolis on vaja kujundada õpilaste keskkonnahoidlikku käitumist ning keskkonnasäästlikku suhtumist. Sel aastal osales Narva Peetri põhikool tegusalt mitmesugustes projektides, et arendada õpilaste ilutunnet ja looduslembust. Töös lõid agaralt kaasa nii õpilased, õpetajad, lapsevanemad ja kooli administratsioon kui ka kohaliku omavalitsuse liikmed.

Maikuus tunnistati Narva Peetri põhikool oma „Troopikamaja” projekti eest Ida-Virumaa kõige ettevõtlikumaks kooliks tänavu.

„Troopikamaja” kujutab endast kooli virgestusalas loodud troopikametsa soppi, kus leidub üle 40 taimeliigi. Projekti siht oli haljastada kooli ning selle ümbrust ja äratada loodushuvi. Selles omalaadses troopikamajas peetakse korrapäraselt loodusõpetuse tunde. Ka vahetunni ajal veedavad õpilased sealses õdusas õhkkonnas meeleldi aega, muuhulgas taimi uurides.

Et ideed edasi arendada, autasustati kooli 6000 krooniga (konkurssi toetab Ida-Virumaa ettevõtluse keskus).

Ökoloogiaprojekti „Roheline kool” korraldati Ida-Virumaa omavalitsuste liidu toetusel juba kolmandat aastat järjest. Eesmärk oli muuta kooliõu või klassiruumid looduslähedasemaks.

Tänavu osales hulk koole; igaüks esitas maakondlikule komisjonile oma idee, kuidas muuta kool rohelisemaks ja mil moel see ellu viia.

Konkursi finaali jõudis viis kooli: Narva Peetri kool, Narva Kreenholmi gümnaasium, Kohtla- Järve Tammiku gümnaasium, Sonda põhikool ja Iisaku gümnaasium. Septembris hindas komisjon kõiki teostatud töid, eraldi toodi välja looduslähedasemaks muudetud kooliõu ja ruumid. Esikoha vääriliseks tunnistati Narva Peetri kool oma projektiga “Kooli alpinaarium”.

Kooli hoovis asuv alpinaarium aitab õpilastel tundma õppida Eesti kliimavöötmele iseloomulikke taimi ja pinnase liike ning nende hooldamist. Kandes hoolt enda istutatud taimede eest, kujuneb loodussäästlik suhtumine.

Konkursil „Roheline kool” esikoha võitnuid autasustati rahalise auhinna ja väljasõiduga Lääne-Virumaa looduskaitsealadele.

Narva Peetri põhikool on püüdnud õpilastes juba maast madalast arendada keskkonnahoidlikku käitumist.



Aleksandr Openko
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012