2/2010

sealt metsast
Europarlament kaalub keelata troopilise puidu impordi Euroopa Liitu

Ebaseaduslikult raadatud troopilistest ürgmetsadest on pärit 20–40% maailma puidust. Möödunud aasta aprillis teatasid saadikud, et soovivad keelata troopilise puidu impordi EL-i, et kaitsta ürgmetsi, mis kunagi enam tagasi ei kasva. Nüüd käsitletakse parlamendis taas seda probleemset valdkonda ning saadikud pole rahul EL-i valitsuste otsusega selle kohta. Troopiline puit on tuntud oma hea väljanägemise, madala hinna ja kvaliteedi poolest. Sellest tehtud mööbel on elegantne, puit on vastupidav, sh. ka halbadele ilmastikuoludele. Euroopas kasvav tamm on niisama kvaliteetne, aga väga kallis.
Aastas raiutakse maailmas ligi 13 miljonit hektarit metsa, sh. kuus miljonit hektarit ürgmetsa. Suur osa troopilisest puidust tuleb ürgmetsadest, mis mitte kunagi enam tagasi ei kasva ning mille kaitse on oluline kliimamuutuste vastu võitlemisel. Möödunud aasta raporti põhjal ei ole saadikud rahul rahvusvahelise troopilise puidu lepinguga, millega EL-i liikmesriigid on liitunud: leping ei taga piisavalt troopiliste metsade kaitset, vaid õhutab hoopis puidukaubandust. Saadikud soovisid keelata ebaseaduslikult langetatud troopilise puidu impordi EL-i. Parlamendi raport oli seisukohal, et Euroopa Komisjon peaks tegema õigusloome ettepaneku keelustada ebaseaduslikult langetatud troopilise puidu import EL-is. Parlamenti tagasi jõudnud EL-i nõukogu otsus troopilise puidu kohta aga ei hõlmanud selle impordikeeldu, samuti ei täpsustanud see karistusi ega nõudnud kriminaalkaristusi.
Tänavu 4. mail hääletasid keskkonnakomisjoni liikmed teist korda troopilist puitu puudutava raporti üle, korrates oma nõudeid, mida nõukogu polnud arvesse võtnud. „EL on aastaid ebaseadusliku puidu üle moraliseerinud,” kommenteeris raporti tegija Caroline Lucas, briti roheline, „samas on ta silmakirjalikult pakkunud ennast üheks suurimaks turuks.” Lucas valiti äsja Ühendkuningriigi parlamenti ning seetõttu lahkub ta Euroopa Parlamendist. Raportit hakkab koostama teine parlamendiliige.



ROHELINE VÄRAV

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: