1/2010

metsanädal
Tänavu saab metsapealinnaks Tartu

23.–30. aprillil peetakse juba kaheksateistkümnendat korda metsanädalat. Mis on seekord kavas?

Nii nagu varasematel kordadel, saavad seekord metsanädalal kokku paljud metsasõbrad. Juba kaheksateistkümnendat korda toimuv metsanädal vältab 23.–30. aprillini ning selle kesksed üritused korraldatakse Tartus ja Tartumaal. Metsapealinna valimise traditsioon sai alguse 2004. aastal ja Tartu on nende auväärsete pealinnade reas juba seitsmes. Tänavune aasta on Eesti metsanduse jaoks juubeliaasta, sest tähistatakse akadeemilise metsandushariduse 90. aastapäeva. Tartu on akadeemilise metsandushariduse sõlmpunkt ning Tartumaal Järvseljal asub ka üks olulistest metsateaduse keskustest – Järvselja õppe- ja katsemetskond. Seetõttu ongi just Tartu valitud metsapealinnaks. Peale selle on Tartu tuntud oma parkide ja rohke roheluse poolest.
Selle aasta metsanädala tunnuslause on „Mets katab ja toidab”. Moto on sama mis eelmisel aastal, sest leiti, et majandussurutise aastatel on õige rõhutada just seda metsa olulist poolt. Mets katab ja toidab väga mitmes mõttes. Esiteks on ta koduks ja pakub toidupoolist väga paljudele organismidele, teiseks pärineb metsast puit – üks tähtsamaid ja hinnatumaid ehitusmaterjale, kolmandaks annab mets paljudele inimestele nii tööd kui ka leiba.
Tänavune metsanädal algab juba aprilli lõpus ehk pisut varem kui varasematel aastatel. 23. aprillil saab metsanädal avalöögi traditsioonilise visioonikonverentsiga, kus on esinejaid nii meilt kui ka mujalt. Konverentsi pilk on suunatud innovatiivsesse tulevikku. Metsanädalat avama ja metsapealinna puud istutama on oodata EV presidenti.
Ka sel aastal on Eesti metsanduse huvirühmad koondunud Maamessile (22.– 24. aprill) – suurde ühisesse metsatelki, kus huviliste küsimustele vastavad oma ala eksperdid ning kus saab proovile panna oma teadmisi ja oskusi metsanduse vallas. Reedel peetakse traditsiooniks saanud rahvusvaheline raievõistlus kevadkarikale. 23. aprilli õhtul toimub Tartus metsanduse vilistlaste kokkutulek „90 aastat akadeemilist metsaharidust”. Laupäeval korraldatakse raeplatsil suur metsapäev linnarahvale.
Samuti ei unustata ära lapsi. Neile mõeldes on juba välja kuulutatud maakondlik joonistus- ja esseevõistlus ning üle-eestiline fotovõistlus. 26. aprillil peetakse koolinoorte metsanduslik orienteerumisvõistlus. Raekoja platsile püstitatakse puust volikogu ning Eesti metsatööstusliidu eestvõttel korraldatakse puitu ja selle kasutust propageeriv päev. Kavast ei puudu ka erametsapäev.
Kuid üritustel saab osaleda ka mujal kui Tartus. Nii näiteks peetakse Jõgevamaal Kassinurmel pärandkultuuripäeva ja Raplamaa koolides loodushariduse päevi. RMK eestvõttel saab mitmel pool Eestis võtta osa matkadest ja loodusmängudest ja keskkonnaamet korraldab mitu üritust maakonnas. Ei saa mainimata jätta ka kevadisi metsaistutustöid, kuhu oodatakse hulganisti vabatahtlikke.
Kõige kohta leiab infot Eesti metsaseltsi kodulehelt www.metsaselts.ee. Seal saab ka end üritustele registreerida. Olete oodatud Eesti metsandushariduse juubeliaastat tähistama!



Mart Kelk, metsanädala projektijuht

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: