4/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Raamaturott
Taimedes peitub maailma jõud

Meelte ja tunnete taimed
Sinikka Piipo ja Ulla Salo
Tõlkinud Mari Vihuri
Varrak, 2007,
432 lk
Uue taimeraamatu ilmumine kevadsuvisel perioodil kallutas mõtted vägisi sellele, et tegu võib olla järjekordse taimemääraja tüüpi üllitisega. Kuid kaugel sellest. Soomlannade teos tutvustab taimi just sellest küljest, mida pealkiri lubab.
Huviline saab raamatust teada, kuidas taimede kaasabiga võita väsimust, soodustada armuelu, leevendada masendust, parandada mälu ja vaimseid võimeid.
Teose autorid eelistavad hulgale pigem kvaliteeti. Autorid on endale võtnud eesmärgiks iga raamatusse valitud taimeliigi bioloogilist olemust ning mõju lugejale mitmel tasandil tutvustada. Viimane lähenemine ongi raamatu suurim pluss, sest taimede toime puhul inimorganismile peab paratamatult pajatama ka füsioloogiast ja biokeemiast, mis paljudele just kõige tuttavamad valdkonnad pole. Nende teemade keerulisemat ja terminiterohket käsitlust mahendavad lõigud taimede bioloogiast ja kasutamise ajaloost.
Kiitust väärivad ka detailitruud ja värviküllased illustratsioonid, mis on teadlikult valitud nii-öelda möödanikku jäävast klassikalise bioloogia ajastust.
Lugeja kohtub selles raamatus paljude tuttavate taimedega. Mõningaid neist pruugitakse igapäevaselt või sageli toiduks- joogiks, teised on leidnud koha maitseainete riiulil, kolmandaid võime kohata kasvamas ka Eesti looduses. Loomulikult leidub nendegi liikide tutvustusi, millest siinmail eriti kuuldud pole. Ehkki raamatu pealkiri viitab vaid taimedele, tutvustatakse väljaandes ka üksikute seeneliikide mõju inimkehale.
Raamatu kasutamist teatmeteosena hõlbustab aineregister. Tõsi, selles leiduvad peamiselt taimenimetused. Märksõnu, mis viitaksid isiku- ja kohanimedele, ajaloofaktidele, toimeainetele ning kasutusvaldkondadele, register ei sisalda. Küll ei pea sisu mõistmiseks sirvima võõrsõnade leksikoni – teose lõpus leidub tänuväärne abimees, terminite seletav sõnastik.
Raamatu usaldusväärsusele viitab kasutatud kirjanduse loetelu, mis tõstab teose lati kõrgemale tavalisest aimekirjanduse tüüpi kirjatööst.
Nii üksikasjaline teos võib lugejateski tekitada soovi kirjapandut enda meelte ja tunnete peal katsetada. Aga jäägu see siiski vastava ala spetsialistide soovitadaotsustada!
Egas ilmasjata pole autoridki raamatu algmotona kasutanud lausekatket, et taimedes peitub kogu maailma jõud. Võib vaid ette kujutada, mis juhtub isikuga, kes seda jõudu enda peal vääralt kasutab. Sümboolne on seegi, et igat taimeliiki tutvustav tekst lõpeb hoiatusega võimalike ohtude eest.
Tegu on mitmetasandilise raamatuga, millest leiab teavet botaanika, biokeemia, füsioloogia, farmaatsia, taimede ajaloo, kulinaaria, kosmeetika ja veel mitme valdkonna kohta.



Urmas Kokassaar
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?