2/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Seitsekümmend loodusmaailma mõistatust

Michael J. Benton
Inglise keelest tõlkinud
Külli Nurk,
Toimetanud Meelis
Lainvoo, Malle Soosaar,
Tiina Toomingas
304 lk
Koolibri, 2010


Esimene suur küsimus, mis mul seda raamatut uurides kohe tekkis, oli see, kes küll võiksid kuuluda selle teose sihtrühma.
Kaanepildi ja suure illustreeriva materjali hulga järgi eeldaks, et küllap on tegu keskmisele põhikooli vanuserühmale mõeldud pinnapealse looduse saladusi tutvustava lektüüriga. Teksti lugedes kohtasin aga üsna suurel hulgal spetsiifi lisi mõisteid, mis ka loodusteadusi õppiva tudengi sõnastikku otsima või vähemalt tükiks ajaks mälusoppidesse kolama saadavad.
Näiteks eeldatakse peatükis „Kuidas tekkis maa?”, et lugejale on tuttavad sellised astronoomiaga seotud terminid nagu kollabeerumine, CI-grupp ja sideriitsus. Kuid ei, iga tudeng ei ole tuttav selle maa tekke teooriaga...
Teine suur küsimus, mis mind lugedes pidevalt näris, oli see, mis võiks olla sellele raamatule sobilikum pealkiri. Kuigi lubatakse seitsetkümmet looduse mõistatust, on pigem tegu raamatuga, mis koosneb suurest hulgast juttudest loodusteaduste harude tutvustamiseks. Juhuslikult on sekka mõni mõistatus ära eksinud.
Nii võib juba raamatu lappamisel pealkirjadele kiiret pilku heites aru saada, et loos „Inimkonna ökoloogiline jalajälg” või loos „Geneetilise koodi lahtiarutamine” mõistatusest juttu ei tulegi. Neis räägitakse hoopis põnevatest loodussündmustest ja nende uurimise ajaloost.
Keskkonnaprobleemidest kõnelevaid peatükkidesse süvenedes tuli aga kahjuks mõnigi kord nentida, et lugejat teemasse liiga sügavuti laskuda ei lubatud. Mõistatusi pigem peideti lugeja eest ja otsused – mis on õige ja mis vale – tegi raamatu autor ise ära.
Hoolimata ebaõnnestunud pealkirjast ja loodetavasti ruuminappusest tulenevast kohati pinnapealsest teemakäsitlusest, oli raamat siiski kaasahaarav ja mõnus lugemine põnevatel populaarteaduslikel teemadel.
See võiks olla hea abimees noorele loodusuurijale või ka lapsevanemale – vastuste otsimiseks oma laste küsimustele loodusega seonduvatel teemadel. Või huvitavaid fakte (ja tsitaate) sisaldav vaba aja lugemine juba veidi rohkem loodust uurinud inimesele.





Kirke Pilvik, Tartu ülikooli bioloogiaüliõpilane
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?