6/2011



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

sõnumeid mujalt
Esimene Baltimaid ühendav loodusfotokokurss tutvustas uutmoodi zhuriitööd

Eestlased riisusid kooljakuu keskel toimunud esimese Baltikumi loodusfoto konkursi 2011 auhindade jagamisel koore. Nõnda otsustas Riias üsna omapärane þürii.
Kogu loodusfoto festivali esimene päev oli pühendatud þüriitöö jälgimisele. Laval istus neli þüriiliiget, selg publiku poole, ees arvutiekraanid. Nende arutelu jõudis läbi mikrofonide publikuni, kes samuti fotosid hindamistööd reaalajas suurelt ekraanilt jälgis. Kenakese kaldega kino Riga saal muutis olukorra üsna amfi teaterlikuks – kohati tekkis tunne, et võim pole mitte ainult all laval, vaid ka publiku käes, sest õigena tundunud otsuste märgiks plaksutati.
Kui þüriiliikmete arvamused läksid mõne foto kohta väga lahku, pidid enda otsust õigustama nii parima hinde kui ka nõrgima andnu. Üksteist veendes jõuti loodusfoto olemuse põhialusteni ja vaidlusteni eriliste hetkede erilisuse teemal. Seejärel tehti ümberhindamine, enamasti muutus hinne kõrgemaks. Peatselt hakkas publik plaksutama juba ka seisukohavõttude järel. Saalisolijail tekkisid oma lemmikud ning teaterlik oli jälgida þüriis enim „raksu” minevaid liikmeid.
Eestlasest þüriiliige Sven Zaèek: „Mulle oli see esmakordne kogemus. Publiku hingamist kuklas ma ei tundnud, lavalolek oli lihtsalt niivõrd intensiivne. Kord kuulsin küll, et kaalumise ajal ohkas kolleeg saalis nagu põdrapull tema haruldasel fotohetkel,” ütles Zaèek. Tema hinnangul võiks sarnast avatud þüriitööd Eestiski katsetada.
„Adrenaliini tõmbas üles, nagu pildistamise hetkel,” kirjeldab autori tundeid saalist loodusfotograaf Mati Kose, kes hiljem ka ühe auhindadest ära tõi. „Seda on muidugi kena jälgida, kui mõned su fotod üksmeelselt finaali saadetakse, aga kui kuuled ühe saamisloo kohta valet hinnangut, siis tõstab sisemise keemistemperatuuri ikka päris üles.”
Taoline fotokonkursside hindamissüsteem sai kümme aastat tagasi alguse Austraalias. „Selle juures on parim koolitusefekt, just amatööridele – kuuled spetsialistide hinnangut, õpid oma ja ka teiste vigadest,” nentis otsustustööd modereerinud Dennis Orchard.
Päris finaal toimus juba suletud uste taha, et Tallinki hotellis peetud lõpugalani võitjad üllatuseks jääksid. Tulemused leiab koduküljelt: http://balticnature. iamphotographer.eu/EN/festival Zaèeki sõnul on teiste Baltimaade loodusfoto tasemevahe Eestiga selline, nagu meil oli Soomega ligi kümme aastat tagasi. „Mulle meenusid ka looduspilt. ee algaastad. Oli väga häid hetki, aga oli ka vigu. Lätis ja Leedus huvi looduse pildistamise vastu nõnda üldrahvalik pole. Ehk mõne aasta pärast on olukord juba teine.”



Malle Pajula
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?