5/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Loomadest, armastusega

Aleksei Turovski

Loomadest, armastusega

Varrak, 2012

149 lk

Tegu on humoorika, õpetliku ja tohutult kaasakiskuva kirjutisega, mis toob näiteid elust enesest. Huvitav oli lugeda, kui palju otsivad loomad meist, inimestest, oma liigile omaseid tunnusjooni. Soovitan kaht raamatut
Inimestena oleme hakanud tänu kirjandusele ja filmidele omistama endile suuremaid võimeid, kui need tegelikult olemas on – üleloomulikku tugevust, kiirust ning osavust. Loomad nii ei käitu. Nemad juhinduvad liigile iseloomulikest instinktidest.
Kaasahaarav oli lugeda loomade usalduse võitmisest, inimese ja looma vastastikusest usaldusest. Iga loom vajab inimese isiklikku lähenemist, hääletämbrit ja ka kehakeelt. Loomad on sama erinevad kui inimesed. Nagu inimesedki, ei pruugi loomad armastusele kohe vastata vastuarmastusega. Loomad tuginevad eelkõige oma intuitsioonile, mis nõuab, et loom end ellujäämiseks kaitseks.
Lugu raisakotkaste usalduse võitmisest, mida autor kirjeldab, tekitab mõtte, et ta suudab elada, nagu oleks ta kogu loodusega üks.
Aleksei Turovski on osav sõnameister. Lugusid algab ta vana muinasjutu, uskumuse või ladinakeelse mõttetera abil. Autori enda loodud ilmekatel illustratsioonidel on mütoloogilised sugemed.
Raamat lükkab ümber valearusaamu, näiteks maohüpnoosist, mis hiirt tabab, kui ta roomajaga vastamisi satub. Tegu on hoopis ðokiga, mis võib hiire elu päästa.
Loomadel leidub tõesti võimeid, mis inimesel puuduvad. Hiired tajuvad näiteks imeväikseid maavärinavõnkeid, mida inimese organism ei registreeri.
Autor kirjeldab, kuidas koer teda hammastega tasakesi säärest haaras, enne hundi kombel varitsedes. Kui vägitükk tehtud, istus peni maha ja oli üliõnnelik õnnestunud mängurünnaku üle. Tema näol sillerdas lai koeranaeratus. Vähem vahvad pole lood kolmest loomaaias elavast ðimpansist, kes koostööd tegid, et neid mitte mingil juhul ei pandaks väiksemasse puuri, ning tähelepanu puuduse all kannatavast rongast.
Teos sisaldab ka õpetlikke ivasid igapäevaseks eluks. Ma ei teadnud varem, et luik võib oma tiivalöögiga täiskasvanud inimesel kaela murda, kui see läheneb tema territooriumile.
Raamat pole ülekoormatud erialaterminitega ning on seetõttu väärt lugemisvara ka algajale loodushuvilisele. Sigrid-Susanna Malinen, loomahuviline, Tartu Ülikooli esmakursuslane



29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?