1/2005



Roheliste Rattaretke"Kuidas elad, Virumaa?"eelinfo

Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Looduslaps
Mis viks olla veest raskem? Kas siirup vi li? Aga veest kergem?

Aine heks omaduseks on tema tihedus. Vtame niteks vee ks liiter seda tavalist vedelikku kaalub ks kilogramm. Lisame veele soola, segame lusikaga ning nd kaalub vesi loomulikult rohkem. Ehk siis temas on lahustatud teine aine. Muide, sellist vedelikku nimetatakse soolveeks ja seda kasutatakse kurkide soolamiseks

ks liiter on liialt suur kogus, millega katseid teha ja ainete omadusi kirjeldada. Keemia tunnis ja tavalises elus kasutatakse ainete tiheduse kirjeldamiseks 1000 korda viksemat hikut grammi kuupsentimeetri kohta ehk siis g/cm3.

Valame topsikusse natuke lambili. Nd lisame ettevaatlikult piima ja neme, et piim vajub phja. See thendab, et lambili tihedus on viksem kui piimal. Siis lisame ettevaatlikult toiduli, ja ka see ei segune kummagi vedelikuga, vaid jb kolmanda kihina hljuma piima peale.

Et vrvilist segu saada, lisame rohelist ja punast nudepesuvedelikku. Kuhu need kll viksid jda? Eks ikka piima sisse, sest nende tihedus on viimasega ligilhedane.

Lisame nd siirupit, niteks rohelist. Siirup laskub phja, sest temas on lahustunud suur hulk suhkrut ja tihedus on ka suurem kui piimal.
Kui on vtta, siis paneme sortsu eriti magusat siirupit, ja neme, et see jb kige alla, surudes rohelise siirupi lespoole.

Kui vaadata topsikusse pealtpoolt, ei ole vedelike erinevad kihid peaaegu nha. Kljelt seevastu paistab kahe li ja piima piir sna selgelt vlja. Miks see nii on, jb jrgmiste katsete teemaks.

Valame nd segusse Coca-Colat vi laseme sinna joogitableti; ja neme, et lbi vedeliku hakkavad lespoole liikuma mullid, mis muudavad toosi pulbitsevaks vulkaaniks. See on ssihappegaas, mis vtab oma teel kaasa natukene alumiste kihtide ainet. Lpuks rahuneb katseklaasi ehk topsiku sisu ja me vime selle sisu jlle imetleda.

ra jta katsetulemust pikaks ajaks lauale, piim lheb hapuks ja segu ei klba niikuinii tarvitamiseks!

NB! Vedelikke valame anumasse ettevaatlikult ja tavaliselt servast, mitte plrtsuga keskele. Nii ei segune need omavahel ja katse nnestub!



Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: 
Serverit teenindab EENet