3/2010



Roheliste ratteretke info" Kuidas elad, Luitemaa?"

Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Oma saar, oma vastutus

Uus interaktiivne näitus Energia avastuskeskuses
Sul on oma saar. Sul tuleb seda saart varustada energiaga, et saaksid
süüa, sooja ja järglasi kasvatada. Saarel pole naftat, põlevkivi ega tuumajaama. Mis siis saab? Jääb üle tuul, päike, maasoojus või vesi.

Aare Baumer Energia avastuskeskusest lõi koos eri maade teaduskeskuste töötajatega interaktiivse näituse „Avasta energia saar”, mis rändab mööda Euroopat ja on nüüd jõudnud suveks Tallinna. Näituse keskne eksponaat on interaktiivne mäng ookeanisaarega, mis kujutab endast rohekollast mulaazhi augukestega, kuhu pead asetama õige klotsitüki – kas tuule-, veepäikese- või geotermilist energiat tähistava jubina. Kui lahendus on õige, annab mängu tark arvutiprogramm vastuseks, et 100 protsenti hästi majandatud saar! Aga kui saad tulemuseks vähem kui 100 protsenti, on õigest lahendusest midagi puudu.
„Su külalised jäävad öösel elektrita,” muigab Aare, üks interaktiivse mängu loojaid. „Mõte ongi selles, et see mäng õpetab: sa vastutad oma saare eest ise! Ja kui valid selles mängus näiteks vale energialiigi, pead tegelema tagajärgedega. Pead kaua kaaluma, mis energialiiki kasutad, sest protsessid on pikaldased. See saar ongi tegelikult nagu Eesti mudel. Sa pead aru saama, mida pikas perspektiivis tasub teha ja miks.” No mida siis tasub teha? Näitus otseseid vastuseid ei anna. Küll aga näidatakse täpselt, mismoodi mingi energia kõige paremini töötab. Näitusel on üks atraktsioon eri soojusega kivitükkidest, mida käega katsudes saad tunda, kui soe on maapõu näiteks 500 meetri sügavusel, see ongi geotermiline soojus. Viimast saab aga antud mängus vähe „kasutada”, nagu ka Eestis – meil asub geotermiline soojus liiga sügaval, „Balti kilp on ees,” kommenteerib Aare.
Päikeseenergia omadusi õpetavad avastuskeskuse saalis neli prozhektorit, mis imiteerivad päikesekiiri ja mida sa saad ise suunata ühe mängupaadi peale. Paat sõidab ainult siis, kui „päikesekiired” langevad paneelile täpselt 90kraadise nurga all, muidu jääb paat seisma.
„Koosolekutel, kus eksponaate välja mõeldi, oli palju vaidlemist,” meenutab Aare kahe aasta pikkust tööd. „Nägemused olid väga erinevad – eri inimesed eri maadest. Kaks aastat mööda koosolekuid käies sai selgeks, et taastuvate energiate teema on ikka poliitika asi,” ütles Aare Baumer. „Näiteks Saksamaa ei toeta enam päikeseenergia tootmist, Prantsusmaa ehitab aga Marokosse keset kõrbe tohutud päikesepaneelide väljad. Kõik riigid näevad asju nii erinevalt. Ent saali eksponaadid on sündinud kõik koostöös, erinevustele vaatamata.”



Helen Arusoo
29.10.2012
18.10.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
20.09.2012
26.09.2013
06.06.2013