2007/12



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/12
Mida kujutab endast Mahtra rahvakool?


2003. aastal Mahtrasse tööle sattudes polnud mul aimugi, et sellest kujuneb tuntud haridus- ja kultuurikeskus, kuhu tulevad inimesed üle Eesti. Peamiselt Interneti teel oma tegevust tutvustavast Mahtra rahvakoolist on kujunemas Rapla maakonna loodushariduskeskus. Teine peamine tegevussuund on kammerkontsertide korraldamine tippinterpreetide osavõtul. Niisiis, loodusharidus ja hea muusika käsikäes.


1995. aastal otsis Mahtra haridusselts aktiivse külavanema Terje Luige eestvõttel ruume seltsielu jaoks. Mahtra külas tühjalt seisev ja lagunev endine kolhoosikeskus-klubi tundus selleks sobivat ja nii algas ligi viis aastat kestnud investeeringute otsimine, projekteerimine ja ehitamine. Kogu selles töös on suured teened Sirje Endrel, tollase peaministri Tiit Vähi nõunikul. Mahtra haridusselts poleks olnud võimeline seda hoonet üksi haldama ja appi tuli tollane Eesti vabahariduse liidu juhatuse liige Jaan Urvet, kelle eestvõttel loodi viie asutajaliikmega Mahtra rahvakooli liit, kes saigi hoone valdajaks ja on seda tänini.

Viimased kaks aastat on olnud loodustegevuses märksõnaks “seosed”: otsime seoseid eri eluvormide ja koosluste vahel looduses. Korraldame kevadest sügiseni väljasõite Eestimaa eri nurkadesse Hiiumaast Võrumaani, et tundma õppida putukaid, eriti liblikaid, ning ka seeni. Soovime sel teel anda oma panuse kodumaa looduse uurimisse.

Head koostööpartnerid on viimastel aegadel olnud entomoloogid Jaan Luig ning Urmas Tartes, mükoloog Mall Vaasma ning mitmed astronoomid, kes on siia majja sattunud tänu Urmas Sisaskile: Jaan Einasto, Jaak Jaaniste, Tõnu Tuvikene. Abilistest tahaks esile tõsta Tuhala loodusemeest Arne Kivistikku, kelle hindamatud teadmised ja kogemused on aidanud koolil tundma õppida meie külje all paiknevat Mahtra looduskaitseala.

Selel talve pearõhk lasub fotokursustel ehk meistriklassidel tunnustatud loodusfotograafide juhendusel. Oma lubaduse on nüüdseks andnud Urmas Tartes, Arne Ader ja Sven Zaèek. Tegevus toimub nädalalõppudel nii ruumis sees kui ka looduse rüpes. 11.–13. jaanuaril saab Mahtra rahvakoolis võtta osa Arne Aderi meistriklassist “Kuidas pildistada loodust” (www.zone.ee/mahtrarahvakool).

Mahtra rahvakool ootab uusi sõpru ühinema ja endast teada andma. Ka ideid, mida üksi pole alati võimalik ellu viia.



Toivo Tuberik, Mahtra rahvakooli direktor
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012