Euroopa Komisjon (EC) võttis 1. oktoobril vastu kaks õigusakti, mis muudavad toidus leiduvate lõhna- ja maitseainete tarvituse ohutumaks.
Esimeses määruses kehtestatakse uus, kogu EL-is kehtiv loetelu lõhna- ja maitseainetest, mida tohib toidus kasutada. Loetelu hakatakse kohaldama 22. aprillist 2013, nii jääb EL-i toiduainetööstusel aega uute eeskirjadega kohaneda. Pärast 18 kuu pikkust üleminekuperioodi ei tohi enam kasutada ühtki lõhna- ega maitseainet, mida ei ole selles loetelus.
Teises määruses käsitletakse muude lõhna- ja maitseainete, näiteks toiduks mittekasutatavast materjalist valmistatud lõhna- ja maitseainete puhul rakendatavaid üleminekumeetmeid. See määrus jõustub 22. oktoobril 2012.
Uus loetelu sisaldab üle 2100 lubatud lõhna- ja maitseaine. Turule jääb ringlusse veel 400 lõhna- ja maitseainet, kuni Euroopa toiduohutuse amet EFSA lõpetab hindamise. Neid aineid on pikka aega kasutatud ja teised teadusasutused on pidanud neid turvalisteks.
Vt. ec.europa.eu/food/food/fAEF/index_en.htm.
|