3/2005

sealt metsast
Amasoonia vihmametsad võivad hävingust pääseda

Brasiilia valitsus teatas, et Amasoonia metsade raiumine on aastaga vähenenud poole võrra: 18 000 ruutkilomeetrilt 9000 ruutkilomeetrile. Valitsus peab selle põhjuseks edukat poliitikat, eriti ebaseadusliku metsaraie piiramist. Keskkonnakaitsjate hinnangul ei saa vaid aasta põhjal teha paikapidavaid järeldusi, kuid suundumus on igatahes positiivne. Kui seda õnnestub jätkata ja kindlustada, võivad Amasoonia vihmametsad loodetavasti püsima jääda.
Maailma tuntuima metsakaitseorganisatsiooni Forests.org juhi Glen Barry sõnul tuleb Brasiilia valitsuse avalduse puhul arvestada siiski mõnda asjaolu. Esiteks on metsaraie vähenemine kahtlemata seotud põllumajandustoodete hinnalangusega, mistõttu paljud potentsiaalsed uusasukad kaotasid põllunduse vastu huvi. Ent kui Brasiilia valitsus ei kehtesta uudismaaraadamisele karme piiranguid, on see suundumus alati pööratav. Teiseks pidas Brasiilia armee kaks kuud sõna otseses mõttes sõda illegaalsete metsaraiujatega. Pole sugugi kindel, et kõik sõjaväega minema aetud metsaraiujad on vihmametsade piirkonnast lõplikult lahkunud. Kardetavasti ootab suur osa neist sobivat aega, et tagasi pöörduda ja oma ebaseaduslikku tegevust jätkata.
Barry rõhutab, et isegi kui vähendada metsade hävingut poole võrra, ei ole see piisav päästmaks Amasooniat – suurt ja toimivat ökosüsteemi. Kui Brasiilia valitsusel on tõesti plaanis maailma suurim vihmamets päästa, on tarvis palju tõhusamaid piiranguid ja pingutusi. Siiski on Brasiilia valitsus ilmutanud head tahet ja vähemalt lühemat aega on sellest ka kasu.



Forests.org

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: