1/2007



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

PoksimatŠ
Loodusesõbra poksimatš: üldpuhastusvahendid

MMis aineid sisaldab endas paljureklaamitud Mr Proper? Kas ökotoodetel on eeliseid sünteetiliste vahendite ees?
Enim müüdud pesuvahendid eksivad mitmete kriteeriumide vastu, mida ootaks keskkonnaga arvestavalt pesuvahendilt.

Hävivad ka kasulikud bakterid
Euroopa Liidus kehtiva seaduse kohaselt peab puhastusvahend ehk detergent olema biolagunev. Kuna biolagunemine on mitmepoolne protsess, kuhu kuuluvad ka lagundavad bakterid, siis näiteks majapidamised, kus kasutatakse reovete töötlemisel biopuhastusseadmeid, peaksid tänapäevaste puhastusvahendite kasutamisse ettevaatlikult suhtuma. Bakteritevastased ained mõjuvad ka biopuhastis olevatele mikroobidele. Mitte et nad kanalisatsioonifi rmade biopuhastites laastamistööd ei teeks – ikka teevad, aga nood on suurtele kogustele spetsialiseerunud.

Veeorganismidele kahjulikud
Millised need bakteritevastased ained puhastusvahendites siis on: Mr Proper universal sisaldab glutaraali ja bensoisotiasolinooni. Glutaraal ehk glutaaraldehüüd on inimese nahale ja silmadele väga ärritav, seda samuti sissehingamisel ja -neelamisel. Ta on allergeen.
Püsivat ohtu keskkonnale see aine oma kõrge reaktiivsuse tõttu ei kujuta, kuna reageerib orgaaniliste ühenditega suure tõenäosusega juba kanalisatsoonitorudes. Bensoisotiasolinoon on tööstuslik bio tsiid ehk teisisõnu kõike elusat hävitav valmistis, mida kasutatakse laialdaselt näiteks polüvinüülkloriidist valmistatud kinnaste desinfi tseerimiseks. Põhjustab allergilisi reaktsioone ja on arvatavasti ka nn kummikindaallergia üheks põhjustajaks. Peetakse keskkonnas hästi lagunevaks.
Ka kloor on antibakteriaalne puhastusaine. Kõik kloori sisaldavad pleegitusvahendid on ühendi lagunemisel tekkiva gaasilise kloori tõttu kahjulikud.

Võimalikud allergiatekitajad
Mr Proper sisaldab veel järgmisi ühendeid: tsitraali, limoneeni, tsitronellooli, heksüüli, tsinnamaali, linalooli. Need kõik liigituvad nn meeldivusaistingut tekitavaks, on loodusele ohutud. Samas Euroopa Liidu Tarbekaupade Teaduskomitee (SCCP) on koostanud nimekirja 26-st lõhnaainest, mida kõige sagedamini seostatakse allergiliste reaktsioonidega. Kõik toodud ained on selles nimekirjas.

Alternatiiv: kookosõli, apelsiniõli, sool ja sooda Ka paljudes keskkonnasõbralikes puhastuvahendites pole kõik ained ohutud, ent kahju keskkonnale on tunduvalt väiksem. Ilma lõhnaaineteta on ökopoodides müügil olev Klari universaalpuhastusaine. Ehkki nimekiri koostisainetest tundub olema erakordselt keemiline, selgub lähemal uurimisel, et midagi hullu peljata pole. Naatriumkarbonaat (sodium – naatrium inglise keeles) on sooda, naatriumkloriid on keedusool, lisaks on koostises alkohol ja kookosõlipõhised toimeained. Mineraalõli ehk nafta baasil valmistatud SLS (sulfaadipõhine aine) on aga kasutusel pea kõigis hügieenitoodetes – hambapastadest pesupulbriteni. Ökotoodetes ei ole SLS tehtud naftast, vaid kookosõlist. SLS puhastab kui söövitaja, seetõttu süüdistatakse ainet nii silma-, suu limaskesta- kui ka juustekahjustustes vähini välja. Keemikud on ühisel seisukohal, et ükskõik mis toorainest SLS valmistatakse, molekul mõjub ikka samamoodi.

Kõik koostisained sõbralikud
Loodust ja inimest säästvaid puhastusvahendeid on Eestis lisaks Klarile saada mitmeid.
Näiteks Almawini apelsiniõliga puhastusvahendi kontsentraat on bioloogiliselt hästi lagunev. Puhastusvõime saavutatakse apelsinikoorest saadud eeterliku õli koostisaine terpeeni ja sahhariidsete pindaktiivsete ainete kombinatsioonist. Kusjuures viimased tehakse kartulist, maisist või suhkruroost, suhkrupeedist, kookos- ja palmiõlist.
Alkohol ja rohuekstraktid suurendavad vahendi säilivust. Alkoholil on paljudes ökovahendites kandev roll bakterite vastu võitlemisel. Bensüülalkoholi leidub paljudes taimedes, õites ja puuviljades ning nende väikeste kogustega tuleb inimene kergesti toime. Puhas bensüülalkohol on aga tervisele väga ohtlik.

Teeme ise puhastusvahendi
Kel ökotooteid osta pole soovi, on muidki variante. Esiteks on puhastusvahenditena viimasel sajal aastal kasutuses olnud äädikas, sooda ja sidrunhape. Sooda on seeni ja baktereid hävitav, rasvu eemaldav, lõhnasid siduv ning seejuures keskkonnasõbralik. Seda saadakse tänapäeval mereveest. Optimaalseks puhastuslahuseks on supilusikatäis soodat liitri vee kohta.
Sooda on aluseline, sidrunhape happeline puhastaja. Sidrunhappe omaduste hulka kuuluvad lubja lahustamine (katlakivi pottides, kannudes, kahhelkividel); seente, hallituse ja bakterite hävitamine; rooste lahustamine.
Sidrunhapet tuleb liitrile veele lisada 3–5 spl.
Kel pliit või ahi, saab muidugi ka tuhaga nühkimist katsetada.
Teiseks on tavapoodides müügil mikrofiibertooted, mis ei vaja kasutades puhstusvedelikku, ainult vett. Mikrofiiber, mille algaineks on nafta, on 200 korda peenem kui juuksekarv ning puhastuslapi kude on selline, et mustus läheb kiudude vahele. Kui lapp on täis, siis mustust juurde ei mahu ning lapp tuleb puhtaks pesta. Võrreldes puhastusvahenditega küürimisele on mikrofi ibril veel see eelis, et puhastatud pind ei jää triibuline. Mikrofi iberlapid on levinud ka koristusfi rmades.



Madli Zobel
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?