4/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
"Annapurna”

Annapurna”
Maurice Herzog
Eesti keelde tõlkinud Jaan Kaplinski
Tallinn, 1980
279 lk

Sel ajal, kui harrastasin mägimatkamist (Hibiinid, Kaukasus, TjanŠan), soovitati seda raamatut mulle lugemiseks.
Teos räägib prantsuse alpinistide ränkraskest Himaalaja-retkest, millest osavõtjad tõusid esimeste inimestena üle 8000 meetri kõrgusele mäetipule – 8091 meetri kõrgusele Annapurnale. Maurice Herzog oli ekspeditsiooni juht ja üks Annapurna tipul käinutest.
Raamat on alpinismist, kuid mitte ainult sellest. Meie ees rullub lahti põnev lugu, kust leiab mõnusaid kirjeldusi kaaslastest, pilte kohalikest elanikest ning võimsast loodusmaastikust.
Mõte liigub sellele, kuivõrd tore on tunnetada oma võimeid ja aru saada nende piiridest, seada endale kindlaid eesmärke ning liikuda nende poole, jagada rõõmu oma kaaslastega, keda saad kõhklemata usaldada ka raskustes.
Maurice Herzog kirjutab: „Selles kummalises maailmas, mida valitsevad vertikaaljooned, omandab tasakaalu mõiste erilise tähenduse, siin kaoses moonduvad põhjalikult kõik esmased muljed.
Läheme juba tund aega ja oleme alles koonuse alumistel nõlvadel! Edasine teeb mulle rohkem muret: miljardid tonnid voolavat kivimit näivad olevat tardunud kirjeldamatuks segaduseks. Mida lähemale jõuame seinale, seda järsemaks muutub nõlv. Serakid varisevad põrguliku müraga. Laviinide kõmin hoiab meid hirmul. /.../ Mõne minuti oleme tõelises ohus, sest meil tuleb läbida kitsus, mis pole pikk, kuid kuhu vältimatult veereb vähimgi ülemistelt nõlvadelt vallanduv rahn.
Esimesena läheb Lachenal. Üksteise järel astume tema jälgedes, meid saadavad kaldal ootajate valvsad pilgud. Pea kohal kummub tohutu jääkatus, mis päikese kadudes võtab roheka värvi ja on meile mõnevõrra kaitseks. Ent kas sellest piisab, kui ülalt tuleb laviin?”
Olen küll mägedes tõusnud rohkem kui 4000 meetri kõrgusele, kuid mitte otseselt alpinismiga tegelenud. Siiski on Annapurna- raamat olnud mulle tähendusrikas. See räägib inimeste austusest enese ja teiste vastu, koostöötahtest ja -oskusest, looduse suursugususest.
Tavaliselt ei võta ma raamatut teist korda ette, see raamat on olnud erand.

29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?