2006/1



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/1
Millega tegeleb loodav äikesevaatlejate võrgustik?

Ekstreemsete äikesenähtuste märgatava sagenemise tõttu viimastel suvedel on uuesti päevakorda tõusnud vajadus üksikasjalikemate andmete järele. Kaugseire andmeid annavad Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi radar ja juulis Tõraverre paigaldatud välguloendur. Paremat infot kohalike äikeste ja eriti nendega kaasnevate lokaalse iseloomuga ohtlike nähtuste kohta, nagu rahe, pagid ja tornaadod, annaks vabatahtlikest asjahuvilistest koosnev vaatlusvõrk. Eeskujuks on 1963 asutatud ning kümme aastat looduseuurijate seltsi juhatusel töötanud vabatahtlike äikesevaatlejate võrgustik.

Uues, sel kevadel tegevust alustavas äikesevaatlusvõrgus on oodatud osalema kõik ilma- ja loodushuvilised, olenemata vanusest ning tegevusalast. Vaatlejatelt ei eeldata eelnevaid kogemusi või põhjalikke teadmisi äikese kohta, oluline on vaid huvi ja valmisolek teha lihtsamat sorti loodusvaatlusi. Kõik osalejad saavad vaatluslehed ning täpse juhendi, mida ja kuidas vaadelda ning üles märkida. Võimalust mööda võib piirduda väiksema arvu vaatlustega või vastupidi, teha ka detailsemaid lisavaatlusi.

Vaatluste jaoks pole vaja mingeid instrumente peale tavalise kella, et määrata äikese algus- ja lõpuaeg. Parim on vaadelda kogu aeg samas kohas, näiteks vaatleja kodukohas, kuid see pole hädavajalik. Näiteks suvel nii linna- kui ka maakodus viibivad inimesed võivad vaadelda vaheldumisi mõlemas. Osaleda võivad ka need huvilised, kel pole võimalik kogu suve vaatlusi teha, sel juhul märgitakse vaatluste juurde ka kuupäevad, mille kohta andmed puuduvad.

Äikese vaatlemine annab igale loodushuvilistele võimaluse aidata koguda teaduslikku infot. Kuna äike pole meil isegi suvel igapäevane nähtus ning vaatlusmetoodika on lihtne, ei tohiks vaatlustes osalemine olla liialt aeganõudev ega koormav.

Asjahuvilised saavad oma nõusolekust osaleda teatada soovitatavalt enne 15. märtsi 2006 aadressil: Sven-Erik Enno, Tartu ülikooli geograafia instituut, Vanemuise 46–326, Tartu 51014 või e-postiga seenno@ut.ee. Internetis saab registreeruda aadressil http://zone.ee/funnelcloud/aiksevaatlus.htm. Ootame aktiivset osavõttu nii täiskasvanutelt kui ka kooliõpilastelt!



Sven-Erik Enno, geograafiaüliõpilane, äikesevaatlejate koordineerija
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012