2006/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/10
Mis on Euroopa roheline koridor?

Mõte luua Euroopa roheline koridor tekkis Saksamaal. 1990ndatel aastatel inventeeriti põhjalikult kunagise raudse eesriide lähiümbruse loodusväärtusi ja tõdeti, et piirkonnas leidub hulgaliselt loodusharuldusi. 2004. aastal said Saksamaa eeskostel Fertö-Hansági rahvuspargis Ungaris kokku raudse eesriidega seotud riikide esindajad. Kokkusaamise siht oli arutada Euroopa rohelise koridori – Barentsi merest kuni Musta mereni laiuva 6800 kilomeetri pikkuse kaitsealade ahela rajamist. Sellest peaks saama kogu Euroopa ökoloogilise võrgustiku selgroog, mis läbib 23 riiki ja jaguneb kolmeks regiooniks: Balti riigid ja Fennoskandia, Kesk-Euroopa ja Lõuna-Euroopa. Samas on Euroopa roheline koridor ka riikide koostöö sümbol, paiknedes endise Ida ja Läänt lahutanud piirjoone (nn. raudse eesriide) asemel, ning võimalus juhtida jõulisemalt tähelepanu loodushoiu probleemidele.

Euroopa rohelise koridori koordinaatori Alois Langi sõnul oli ainus hea asi, mis raudse eesriidega kaasnes, inimeste liikumiseks keelatud tsooni teke, millega loodi soodne pind looduse bioloogiliseks mitmekesisuseks.

“Bioloogiline mitmekesisus on praegu mõnes kõne all olevas piirkonnas väga suur ja kohalikele inimestele on see suur looduslik väärtus,” on väitnud Lang. Rohelise koridori eesmärk on tagada, et neid piirkondi kunagi ei hävitataks. Kui Kesk- ja Lõuna-Euroopas eksisteerib see koridor ka füüsiliselt ning seal on rohelise koridori programmi raames loodud uusi looduskaitsealasid, siis Eestis on rohelise koridori määratlus pigem kokkuleppe asi. Küsimusele, kas roheline koridor Eestis peaks kulgema piki rannikut või hõlmama Vahe-Eesti, peab andma vastuse üldine arutelu.
Septembris Palmses peetud kolmandal Euroopa rohekoridori seminaril vaadeldigi rohelise koridori paiknemist Fennoskandias. Arutati, kuidas tõhusamalt kaasata looduskaitsespetsialiste ja kohalikke omavalitsusi riikidevahelistesse koostööprojektidesse, mis annavad rohekoridori arendamisel kõige parema tulemuse.
Euroopa rohelise koridori projekti rahastab Saksa riik ning selle koordinaator on maailma looduskaitse liidu IUCN Euroopa direktoraat Brüsselis. Meie regioonis suunab algatust Balti keskkonnafond.



Kalev Sepp, Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi professor
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012