2008/9



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/9
Kuidas edeneb Eesti looduskaitse reform?

Keskkonnaministeeriumis alustati selle aasta juunikuus keskkonnakonnahalduse ümberkorraldamist. Augusti lõpu ja septembri alguse diskussioonides vahetati agaralt mõtteid üksnes looduskaitse eelseisvate muudatuste üle. Looduskaitse asetumine avalike arutelude keskpunkti on arusaadav, kuna Eesti keskkonnakaitse on saanud alguse looduskaitsest ning Eesti loodus ja selle hoid on meie elanikele südamelähedane.

Olen seisukohal, et Eesti looduskaitses ei tehta reformi – muudatused on evolutsioonilised. Kaks aastat tagasi loodi kuueteistkümne kaitseala administratsiooni alusel riiklik looduskaitsekeskus, kelle hoolde jäi looduskaitse kogu Eestis. Paraku ei saanud riiklik looduskaitsekeskus kogu võimkonda, juhtimaks tegevust looduskaitsealadel, vaid pädevust jagati maakondlike keskkonnateenistustega. Selline töökorraldus ei ole end õigustanud. Kuna eelmisest suurest ümberkorraldusest looduskaitsehalduses on möödunud niivõrd vähe aega, võib tõepoolest tekkida küsimus “Kas tõesti on juba vaja uut ümberkorraldust?” Kuid nüüdse olukorraga, kus üks asutus teeb ja teine otsustab, ei ole keegi rahul. Seetõttu leiame, et on aeg koondada looduskaitsekompetents ühte asutusse ehk ühendada riiklik looduskaitsekeskus ning maakondlikud keskkonnateenistused.

Muudatus, mille järel koonduvad Eesti looduse hoid, seda tagavad kohustused ja neid täitvad inimesed ühte asutusse, toob ainult kasu. Ja seda väga mitmel moel. Esiteks on ühes kohas koos informatsioon loodusväärtuste tegeliku olukorra kohta. See omakorda võimaldab ühtlustada looduskaitse põhimõtteid ja eesmärke. Teiseks saab saastelubasid andes sisukamalt kaaluda nende mõju looduskaitsele.

Looduskaitse korralduse muudatusplaanidele on antud reformikõla, kuna on arutatud mõningate looduses tehtavate praktiliste tööde üleandmist riigimetsa majandamise keskusele (RMK). Oleme kaalunud, et RMK võiks edaspidi tähistada kaitstavaid objekte, hooldada elupaiku ja maastikke, teha liigikaitse hooldustöid ning korraldada külastust. Kõiki neid töid tehtaks rangelt ala kaitsekorralduskava alusel, mille koostamine on enesestmõistetavalt looduskaitset sisuliselt juhtiva asutuse ülesanne. Ministeeriumis ei ole kordagi arutatud võimalust anda looduskaitse sisuline juhtimine üle riigimetsa majandamise keskusele. Keskkonnahalduse, sh. looduskaitse ümberkorraldused on plaanis jõustada 2009. aasta jaanuarist.



Rita Annus, keskkonnaministeeriumi kantsler
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012