2008/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/10
Matsalu Grand Prix rändab seekord Saksamaale

17.–21. septembrini Lihulas ja Haapsalus peetud 6. Matsalu rahvusvahelisel loodusfilmide festivalil osalesid 49 riigi filmimehed rekordarvu, 181 filmiga.

Võistlusprogrammi oli valitud 29 filmi, mis võistlesid tavapäraselt kahes kategoorias: „Loodus“ (17 filmi) ning „Inimene ja loodus“ (12 filmi). Filme hindas rahvusvaheline þürii: esimees Ralph Thoms (Saksamaa) ning liikmed Zoltan Török (Ungari), Göran Palm (Soome), Mari Jüssi ja Urmas E. Liiv (Eesti).

Festivali peapreemia, Grand Prix’, sai Saksamaa reþissööri Ralf Kiefneri linateos “Pidusöök”, keerukas loodusloofilm kord aastas Lõuna-Aafrika rannikul puhkevast sardiinipalavikust. Þürii tõstis eriti esile seda, kuidas põnevas filmis “põimuvad kaasaegne montaaþitehnika ja klassikalise loodusfilmi stiil”.

Kategoorias “Loodus” võitsid esimese preemia Austria reþissöörid Klaus Feichtenberger ja Otmar Penker, kelle film “Alpide prints” pajatab hirvevasikast, aga ka sellest, kuidas näiliselt süütu inimtegevus võib loodusele hävitavalt mõjuda.

Kategoorias “Inimene ja loodus” pälvis samasuguse autasu Eesti osaühingu Vesilind koostööfilm Venemaa loodusfilmimeestega “Muskusveise tagasitulek” (reþissöör Vassili Sarana).

Þürii eriauhinna tõid filmid “Meduus – surmav ilu” (reþissöör Florian Guthknecht, Saksamaa) ja “Märgalad” (reþissöör Mark Percival, Ühendkuningriik); parima reþii auhinna kategoorias “Loodus” “Jääkarud – elu õhukesel jääl” (reþissöör Thomas Behrend, Saksamaa) ja kategoorias “Inimene ja loodus” “Väärtuslikud umbrohud” (reþissöör Oh Kyu Ik, Korea). Parima operaatoritöö preemiad anti samades kategooriates vastavalt filmide “Vähk moosipurgis” (reþissöör Jan Haft, Saksamaa) ja “Muskusveise tagasitulek” autoreile.

Anti ka kolm kiituskirja (“Arktika pioneerid”, reþissöör Kurt Salo, Norra; “Kui Tisza õitseb”, Szabolcs Mosonyi, Ungari ning “Kalarahvas”, Liivo Niglas, Diane Perlow ja Frode Storaas, Eesti/Norra/USA). Eriauhinna olid välja pannud Eesti keskkonnaministeerium (“Valel maal”, Kari Kemppainen, Soome), Eestimaa looduse fond (“Märgalad”), Matsalu rahvuspark ja Läänemaa keskkonnateenistus (mõlemad “Vähk moosipurgis”), Haapsalu linn (“Demeteri väljad”, Knut Krzywinski, Norra) ning Lääne maavalitsus (“Põdra kuningriik”, Rein Maran, Eesti).

Rööbiti “päris” þüriiga töötas ka Haapsalu õpilastest koostatud noorteþürii, kes eelistas Saksa reþissööri Andreas Kielingi filmi “Yukoni seiklus” ning jagas viis eripreemiat: kõige humoorikamaks filmiks tunnistati “Meie imeline loodus” (Toner Eshed, Saksamaa), kõige problemaatilisemaks “Raport: Roheline Eesti” (Moonika Siimets, Eesti), lihtsaimaks ja südamlikemaks “Minu Puu” (Sara Siadatnejad, Iraan), kõige visuaalsemaks “Liliputi Mimikri” (David Attila Molnar, Ungari) ning kõige paremini animatsiooni ja mängufilmi ühendanud filmiks “Mainstreaming” (Jenny Meissner ja Stefanie Schiessel, Saksamaa).



Matsalu filmifestival
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012