2010/8



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Aasta puu EL 2010/8
Roosad õied toomingal

Otepää kandis alustasid toomingad tänavu õitsemist 13. mail ning tänu suviselt soojadele ilmadele oli nädalaga õiteaeg ümber saanud. Maainimesena kulus minulgi see kaunis aeg kevadkülvile. Kui siis 23. mai õhtupoolikul Elva jõe äärde toomingaid imetlema läksin, tõdesin suure õitsemise lõppu. Vaid varjulistes paikades võis veel üksikuid valgeid õiekobaraid kohata.
Ja siis – jõe kohale kummardunud noore toominga okstelt vaatasid vastu roosad õied. Õiekobaraid polnud just palju, kuid kõik nad olid punaka varjundiga. Puu tüve ümbermõõt ühe meetri kõrguselt oli 18 cm.

Oskamata nähtule küll selgitust leida, räägin selle omapärase puu leiukohast. Päidlapalus asuvat Emanda silda teatakse ametlikult Elva jõe sillana. Rahvasuus kutsutakse silda nõnda Hellenurme kuulsaima mõisaomaniku Alexander Middendorffi (1815–1894) kauni kaasa Hedvig Elisabeth von Hippiuse (1825–1868) auks.
Tõsiasi, et teda ei kutsutud mõisaprouaks, vaid austavalt Emandaks, räägib enese eest. Emand olevat suhelnud lihtrahvaga, armastanud loodust. Tal olnud kombeks teha pikki jalutuskäike Päidlapallu, kus olla veetnud pikalt aega silla juures. Rada kulges rööbiti jõega läbi heinamaa, mida nüüdki veel kutsutakse Emanda heinamaaks.

Koht on praegugi maaliliselt kaunis, taimestik liigirohke. Üllatavalt palju leidub ka lubjalembeseid taimi, keda tavaliselt võib näha Lääne-Eestis ja saartel: madal mustjuur, pääsusilm, angerpist, ahtalehine ja kollane ängelhein. Siin kasvavad isegi looduskaitsealused lõhnav käoraamat ja sile tondipea.
Emanda silla ümbruses on taimestik samuti liigirohke, suvel õitsevad siin nõgeselehine kellukas, kurekell-ängelhein, üheksavägine, kollane võhumõõk, vesikanep. Kevadel sinililled, kollased ülased ja võsaülased. Mullu sügisel silla uuendamise käigus sai taimestik kahjuks tublisti kannatada, kuid loodetavasti ajapikku taastub.
Emanda heinamaalt olen leidnud ka tillukeste roosade õitega floksi. Kas mitte Emand ei poetanud lilleseemneid oma teekonnal maha? Et kestaks sild mineviku ja oleviku vahel ja me ei unustaks olnut? Ehk on roosade õitega toomingas veel üks näide erilise paiga kohta Emanda silla juures.



Mall Värva
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012