2012/01



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/01
Võistles ligi 600 pääsukesefotot

Aasta linnu suitsupääsukese ürituste raames korraldas Eesti ornitoloogiaühing oma 90. aastapäeva puhul fotovõistluse „Fookuses on pääsuke”, millest võttis osa 191 autorit kokku 580 pildiga.
Täiskasvanute ehk üldarvestuse kategoorias võistles 497, noorte klassis 83 fotot. Osalejatest noorim oli 10- ja vanim 73-aastane. Laekunud töid hindas žürii koosseisus Arne Ader, Riho Kinks, Mati Kose, Heiko Kruusi ja Toomas Tuul. Peaauhinna võitis Sven Začek, kelle võidufotot „Ühe vesineitsiku lõpp” saate vaadata mulluse Eesti Looduse detsembrinumbrist (lk. 44). Ka üldarvestuse esimene auhind läks Sven Začekile, teise ja kolmanda koha pälvisid Imre Musto ja Fredrik Punga.
Noorte piltidest meeldis žüriile enim Anete Mootse foto räästapääsukese poegadest „Kaksikud”, teine ja kolmas olid Mati Lepikson ja Jane Vako. Eriauhinna said Karl Ander Adami, Kilvar Kessler, Remo Savisaar ja Tõnu Noorits, žürii tõstis esile Imbi Metsa ja Taavid Mikomäe töid ja Loodusemehe tunnustuse pälvis Ester Mäeloog.
Žürii esimees Mati Kose hindas võistluse kordaläinuks, sest osalejate arv ning tööde tase ja eri teemade kaetus tegid hindajate töö põnevaks ja parimate sõelumise keeruliseks. Kindlasti saavutas võistlus oma eesmärgi: juhtida tähelepanu pääsukestele ning saada eripalgelisi jäädvustusi nende lindude elu kohta. „Kahtlemata võimaldab ka kaasaegse digitaalse fototehnika areng tabada hetki, mida varasemal ajal oli väga raske või võimatu saavutada. Samas jäi oodatust väiksemaks nende tööde hulk, mis kajastasid pääsukeste elu väljaspool pesitsusaega,” märkis Kose.
Auhinnad anti kätte 13. detsembril rahvusraamatukogus „Suurel linnuõhtul”, kus EOÜ tänas oma 90. tegevusaasta lõpetamisel kõiki linnusõpru ja toetajaid. Kuulda sai juttu ja näha pilte, luuletaja Leelo Tungal luges oma linnuluuletusi ja kõneles isiklikest linnuelamustest, suurele ekraanile projitseeriti Chintis Lundgreni lustakad linnuanimatsioonid, musitseerisid tšellokvartett C-Jam ning Erki-Andres Nuut (lehepill, klaver) ja Triin Lemba (kitarr, trompet), esines mustkunstnik Fred-Erik Johanson.
Pääsukesefotode võistlusel esiletõstetud töödest valmib rändnäitus, mis avatakse Estonian Air’i koduväravas Tallinna lennujaamas. Auhinnatud töid saab näha ka võrgupaigas www.eoy.ee/suitsupaasuke/fotokonkurss/. Võistlust toetasid KIK, Estonian Air, Pentax Sport Optics, Overall, Kalev, Olde Hansa ja BalSnack.



EOÜ/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012