5/2010



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Kärdlas tegutses 15 ühepäevakohvikut

Ometi kord õnnestub mul augusti esimene nädalavahetus vabana hoida ja nii saan 7.
augustil lõpuks osa juba neli aastat kuulsust kogunud Kärdla 15 ühepäevakohviku päevast.

Ei suuda ma korraldajailt kuidagi välja pressida ajaloolist tõde: kes siis ikkagi konkreetselt 2007. aasta talvel näpu püsti ajas ja ütles: „Nii me teemegi!”. Kuulen juttu Hiiumaa kultuurielu kandevtala Helgi Põllo unistusest, kuidas vanaprouad suviti saarele tulnud rändureile otse koduaedades kohvi ja küpsetisi ulataksid. Ja sellest, kuidas toona veel lühikest aega saarel elanud hakkaja Ere Naat talt noore inimese irooniaga küsinud, et mis kohvilähkrid te kärdlalased õigupoolest olete: pole teil õigeid kohvikuidki. Meenutamata ei jäeta ka seda, et poetess Ave Alavainu on oma Ave Vita!” keskuse aias juba aastaid just selliseid ajutisi kohvikuid korraldanud: ikka nii, et kohvikõrvaseks ka kultuur, olgu siis muusika või luule või mille iganes vormis. Kohvikutepäeva traditsioonilistelt suurt mõõtu teaberohkeilt infovoldikuilt saan kinnituse, et päeva põhikorraldaja on algusest peale olnud Hiiumaa turismiliit.

Lühidalt öeldes: tublide inimeste – tuleb tunnistada, et valdavalt naisinimeste ühistöö, mille viljad meelitavad nüüd muidu ehk unisena tunduva Kärdla tänavad rahvast täis. Vaid mõni üksik tuttav hiidlane jääb mul sel päeval nägemata. Ning päris hulganisti on ootamatuid kohtumisi küll Tallinnas, küll Tartus, küll veel teises-kolmandas kohas elavate tuttavatega. Kohvikutegijaid koolitatakse eelnevalt. Kohvikutegijaile on konkurss: tahtjaid veel teises-kolmandas kohas elavate tuttavatega. Kohvikutegijaid koolitatakse eelnevalt.
Kohvikutegijaile on konkurss: tahtjaid on hoopis rohkem kui seekord julgelt kirja pandud 15. Pole üldse üllatav, kui kohalik hambatohter samovari kuuma hoiab või kohaliku elu edendaja õnnetoovaid küpsiseid müüb. Peale kohvi ja söödava kohvikõrvase on igas kohvikus midagi veel ja see „midagi” sõltub pererahva erihuvidest. On juttu loodusravist ja esmaabist, saab nautida mitut sorti muusikat, kõhutantsu, paadisõitu merel, koguni sütel kõndida. Mis loodusajakirja jaoks sugugi mitte kõrvaltähtis: kohvikutes pakutav jook on sponsor Meira tarnitud õiglase kaubanduse kohv.
Ere Naat tunnistab mulle intervjuus, et jah, õigeid kohvikuid napib saarel siiani. Aga kohvikupidamise valmidus on kõrge, seda on näha saarel toimuvate kultuuriürituste aegu, kui kiiresti vaja söögijoogi pakkujaid.



Toomas Jüriado
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?