Ühendkuningriigi merekaitseühing MCS avaldas juhtnöörid jätkusuutlikule mereannisööjale, mis rajanevad kala- ja mereloomavarude teaduslikel hinnangutel.
Fish to Avoid and Fish to Eat (“Kala, mida vältida, ja kala, mida süüa”) nime kandev register soovitab hoiduda tarbimast ohustatud ja ülepüütud liike, näiteks haisid ja süvamerekalu. Kaupmehed peaksid minevamaid müügiartikleid, näiteks turska ja kiltturska ehk piksat, ostma vaid säästvalt majandavailt kalameestelt. Keskkonda säästvaks meretoiduks peab MCS ka molluskeid, austreid, Alaska lõhet ja jätkusuutlikult, s.o pigem sukeldujate tööviljana kui mehaaniliste püügivahenditega kogutud kammkarpe.
MCS töötaja Bernadette Clarke'i sõnul saab vaid terveist, vastutustundlikult majandatud allikaist pärit ning merekeskkonda ja teisi mereelukaid võimalikult vähe kahjustavate viisidega püütud kalu ostes tagada, et kujunekski jätkusuutlikult ja valikuliselt varutud mereandide turg. Mitte ainult kalakaupmehest, restoranipidajast või fish-and-chips-kioski omanikust, vaid ka igast kalasööjast sõltub, millal juurdub tava müüa vaid sel moel toodetud meretoitu.
|