2009/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
sõnumid EL 2009/10
Matsalu festivali peaauhinna sai Joosep Matjus

14.–20. septembril peeti Lihulas 7. Matsalu loodusfilmifestival. Suurim uudis oli seekord Lõuna-Aafrika filmimeeste osalus mitme linateosega; kaugematest maadest olid esindatud ka Austraalia, India, Jaapan, Lõuna-Korea, Araabia Ühendemiraadid, Argentina, Brasiilia, Ecuador, Iraak, Iraan ja Surinam. Euroopast olid väljas Saksamaa, Austria, Prantsusmaa, Rootsi, Norra, Soome, Hollandi, Itaalia, Hispaania, Kreeka, Belgia ja Portugali filmid.
Peale võistlusprogrammi sai Lihula kunstimajas vaadata rikkalikku lisaprogrammi. Samuti tavapäraselt kuulusid festivali kavasse loodusfotonäitused, suurim neist loodusfoto aastanäitus. Lihula kultuurimajas nägi pikaaegse Tallinnfilmi mängufilmide kunstniku Halja Klaari maastikumaale.
Festivali žürii, kuhu kuulusid soomlanna Irjaleena Eriksson (esinaine), Derek Peter Kilkenny-Blake Inglismaalt ning eestlased Rein Kuresoo, Alo Põldmäe ja Peeter Simm, andis Grand Prix’ esimest korda festivali ajaloos Eesti režissöörile. Selle pälvis filmiga „Vanamees ja põder” Joosep Matjus.
Esimese preemia kategoorias „Loodus” sai Saksamaa režissöör Christian Baumeister („Venemaa loodus. Kamtšatka”), kategoorias „Inimene ja loodus” aga Eve Duchemin Belgiast („Nad ootavad linde”).
Žürii eriauhinna pälvinud režissöörid on Noriko ja Don Carroll USA-st („Esimene lend – emakoolibri lugu”), Pekka Mandart Soomest („Punakurk-kaur – hõige järvelt”) ja norralane Lars Nilssen („Ilvesekütid”).
Parima režii auhinna kategoorias „Loodus” andis žürii Oliver Goetzlile (Saksamaa, „Venemaa loodus. Uuralid”) ja kategoorias „Inimene ja loodus” Marcus Negrãole ja Andre Rangelile (Brasiilia, „Raisakotkastel on tiivad”) ning parima operaatoritöö auhinna vastavalt Jan Haftile ja Kay Ziesenhennele (Saksamaa, „Mets”) ja Joosep Matjusele peaauhinna saanud filmi eest.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012