2009/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
viktoriin EL 2009/10
Viktoriinisari „Eesti looduskaitse 100”

Tuleval aastal täitub sada aastat Eesti esimese looduskaitseala loomisest: 14. augustil 1910. aastal võeti lindude kaitse eesmärgil looduskaitse alla Vaika saared. Nüüdseks on sellest kaitsealast saanud Vilsandi rahvuspark. Tänu peaaegu sajandipikkusele looduskaitsele on meil veel alles puutumata loodust ja elupaiku haruldastele liikidele. Kõrvuti loodusliku elustiku kaitsega väärtustatakse ka kultuurilis-ajaloolist pärandit.

Mis? Keskkonnaamet koostöös Eesti Loodusega alustab looduskaitse suure juubeli tähistamist viktoriinisarjaga „Eesti looduskaitse 100”/ tähistab looduskaitse suurt juubelit /muu hulgas?/ viktoriinisarjaga „Eesti looduskaitse 100”.

Millal? Oktoobrist märtsini ilmuvad igas Eesti Looduse numbris Eesti looduskaitse valdkondi puudutavad küsimused. Samad küsimused on keskkonnaameti kodulehel (www.keskkonnaamet.ee). Vastamisel on abiks Eesti Looduse ja Loodusesõbra artiklid alates 2006. aastast. Iga vooru küsimustele oodatakse vastuseid järgmise kuu 10. kuupäevani keskkonnaameti kodulehel või EL postiaadressil. Õigete vastuste eest saadud punktid summeeritakse läbivalt viktoriini jooksul/ arvutatakse viktoriini jooksul kokku ja parimaid auhinnatakse looduskaitsekuu avamisel 2010. aasta maikuus.

Kellele? Osalema on oodatud õpilased alates 4. klassist kuni täiskasvanuteni, vastatakse üksi. Hinnatakse neljas kategoorias: II kooliaste (4.–6. klass), III kooliaste (7.–9. klass), gümnaasium ja täiskasvanud.

Auhinnad. Üldhariduskoolide iga vanuseastme parimaid kutsutakse osalema suvises looduslaagris ning teisi edukamaid premeeritakse ajakirja Eesti Loodus tellimuste/tellimuse ja loodusraamatutega.

Esimese vooru küsimused:
‘1. Millisel kaitseala asub legendi järgi muistsete skandinaavlaste jumala Odini haud? Mis või kes on selle ala „krokodillid”?

‘2. Millisel kaitsealal paikneb fotol nähtav koobas ja kuidas seda kutsutakse?

‘3. Millise kaitseala vapilill on pildil kujutatud taim, keda rahvapäraselt kutsutakse maapaateriks ja nabarautsikaks? Mis taimeliigiga on tegu?


I vooru küsimustele saab vastata elektrooniliselt või posti teel kuni 10. novembrini. Et vastata elektrooniliselt, täida ära vastuste lahtrid keskkonnaameti kodulehel (www.keskkonnaamet.ee). Arvestusse lähevad ainult need vastused, kus on märgitud vastaja ees- ja perekonnanimi, kui on, siis ka kool, klass ja õpetaja nimi ning elektronposti aadress ja kontakttelefon. Posti teel vastamiseks kirjuta vastused paberile, lisa sinna oma ees- ja perekonnanimi, kontakttelefon ja aadress ning juhul, kui õpid koolis, siis ka kool, klass ja õpetaja nimi. Kiri saada enne 10. novembrit aadressil „Eesti looduskaitse 100”, Eesti Loodus, pk. 110, Tartu 51002.

Esimese vooru eest on võimalik koguda 6 punkti. Õiged vastused ilmuvad järgmises Eesti Looduse numbris ja ka keskkonnaameti kodulehel novembri keskpaigas.

Head kaasamõtlemist ja nuputamist!

28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012