2009/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
raamatud EL 2009/10
VESI: ELU ALUS

Mark Niemeyer. Esmatrükk Ühendkuningriigis ja Iirimaal 2008. Tõlkinud Kersti Lossmann, toimetanud Reet Sau. Sinisukk 2009. 192 lk.

Mitmekülgne ja väärikas ülevaade veest, tema esinemisvormidest ja tähtsusest on mõeldud kõigile. Suureformaadiline kõvas köites raamat sisaldab üle 120 kauni foto; tekst on kasin, kuid sisukas. Eessõna on kirjutanud Briti säästava arengu tulevikufoorumi algataja ning juhataja Jonathon Porritt. Ta tunneb muret, et enamik meie eripalgelise maailma kodanikest teab vähe ja hoolib veel vähem sellest, kust see elu hoidev vesi tuleb ja kuidas ta sinna on saanud. Me võtame vett kui midagi iseenesestmõistetavat.
Raamatu olulisimaks sõnumiks peabki ta „äratada meid sellest mõnulevast rahulolu seisundist, mis võib meie elule ohtlikuks saada. Kui maakera kliimamuutuste tagajärjel soojeneb, kui rahvaarv jätkuvalt kasvab ja kui me tarvitame järjest rohkem vett, siis peaksime pigem õppima armastama ja lugu pidama sellest elemendist, millest meie elu sõltub ning seda enne, kui on juba hilja”. Ette rutates võib tõdeda, et see sõnum jõuab pärale.
Raamat koosneb sissejuhatusest ja neljast temaatilisest osast. Sissejuhatus avab lühidalt raamatu sisu ja põhiprobleemid. Vesi on meie maapealse elu allikas; oma eri vormides ning pidevas liikumises mõjutab ta kõike meid ümbritsevat. Samas on vesi tegelikult palju õrnem ja haavatavam, kui meile tundub. Vee reostatus on muutunud kriitiliseks ja puudutab potentsiaalselt igat maailma nurka ja eluala. Seepärast tuleb üleilmsetesse omavahel seotud veekriisidesse suhtuda täie tõsidusega, et vältida negatiivseid tagajärgi.
Esimene osa käsitleb vett maismaal: vesi maastike kujundajana, tema osa inimtsivilisatsiooni arengus, veekasutus ja -kulu tänapäeval, vee reostamine; vesi inimese kehas ja haiguste levitajana, maakera elanike varustamine joogiveega, mageveevarude ebavõrdne jaotumine maakeral. Teine osa on keskendunud merele: hoovused, lained, tõus ja mõõn, nende tähtsus, eluvormide küllus, mereannid, inimmõju maailma ookeanile. Seejärel on vaatluse all vesi taevas: vee ringkäik looduses, pilvede teke, nende liigid, ilm maakeral, kliima soojenemine. Viimane osa käsitleb lund ja jääd looduses: liustikud, liustikujärved, elu polaaraladel, liustike sulamine, selle tagajärjed. Raamatu lõpetavad sõnaseletused (üle 90 mõiste) ja lisakirjanduse loend (37 populaarset teost).
Raamat on suurepäraselt kujundatud. Tõlkija ja toimetaja on oma töö hästi teinud. Tekst on lihtne ja kergesti loetav, samas hästi teaberikas. Arvandmeid on suhteliselt vähe, mõned neist (vee kulu toidu tootmisel, vee tarbimine kodus eri maades, pudelivee tarbimine) on esitatud illustratiivselt. Vee ringkäiku ja kasvuhooneefekti selgitavad skeemid. Fotod on asjakohased ja hea trükikvaliteediga.
Kaunis ja sisukas pildiraamat paneb tõsiselt mõtlema vee väärtuse ja hoiu vajaduse üle ning loodetavasti ka sedamööda tegutsema. Raamatut võib julgesti igaühele soovitada ja seda on meeldiv kingiks saada.



Astrid Saava
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012