2011/09



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Toimetaja veerg EL 2011/09
Õppida on mõnus!

Minu kunagise koolimaja saali akna all kasvas pihlapuu. Igal sügisel alustas direktor oma kõnet sõnadega: „Ja pihlakas meie koolimaja õuel on jälle punaseks läinud, mis tähendab, et lastel on aeg kooli tulla.” Sellest ajast peale seostuvad pihlamarjad minu jaoks kooli algusega. Sel suvel küpses loodus eriti kiiresti ja pihlapuudki hakkasid juba poolest augustist punaseks värvuma. Tähelepanu, valmis olla, läks!
Iga sügis on kellegi jaoks uus algus. Esimese klassi lapse jaoks on see uus algus põnev, erutav ja veidi hirmutavgi. Aga uhke tunne on ikka. Kui peres on kooliteed alustav laps, tähendab see uut algust kogu perele. See on innustav – tahaks ise ka midagi õppida!

Sel sügisel alustavadki taas kooliteed päris paljud mu tuttavad, kõrgharidusega või koguni teaduskraadiga eakaaslased. Üllatavalt paljud neist hakkavad õppima õpetajaks: osa klassiõpetajaks, osa aineõpetajaks. Õppimine tundub olevat moes. Kui ma mõtlen oma tuttavatele, kes õpetajaks õppima asuvad, on mu süda meie laste tuleviku pärast küll päris rahul. Igaühest saab kindlasti ääretult tore õpetaja.
Kel õppimine juba enam-vähem selge, saab muidugi ka ise edasi õppida. Näiteks toovad eri ajakirjad meieni niivõrd palju uusi ja huvitavaid teadmisi, et kõike seda meelde jättes võiks suisa elavaks entsüklopeediaks hakata. Ka Eesti Loodus on üks selline õppematerjal, mis igale lugejale loodetavasti pakub elukestva õppe võimalusi. Minu kooliajal oli Eesti Loodus bioloogia- ja keskkonnakaitsetunnis päris oluline abimaterjal; loodan, et ka praegused õpetajad saavad ajakirjast tuge ning suunavad selle juurde õppimishimulisi noori.

Eriti hästi õpetab muidugi Eesti loodus ise. Läinud suvi viis näiteks meie pere paremini kurssi röövikute imepärase ja värvikireva maailmaga, tänu meie röövikuhuvilisele tütrele, kes neid suisa koduloomadena pidada üritas. Loomulikult tekkis küsimus, milline kaunitar ühest või teisest kenast vorstikesest saab. Õnneks oli võtta paar liblikamäärajat, mille abiga saime selgeks, et meie kodu on üksiti päevakoera ja pääsusaba kodu. Hea on seda teada.
Kirjanik Arvo Valton on öelnud: „Raamatust saad teadmisi, õpetajalt oskuse neid läbi seedida, kuid üksnes omaenese mõtlemine võib viia sind tarkuseni.” Head tarkusekuud kõigile lugejatele ja värskelt kooliteed alustanutele!

28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012