2011/10



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2011/10
Mis on QR-kood ja mida sellega teha saab?

QR-koodid on kahemõõtmelised triipkoodid, mida saab lugeda mobiiltelefoni kaameraga.
Sealt võib leida mitmesugust teavet: tavalisim on veebiaadress, URL. Pildistades QR-koodi, avaneb link mobiili brauseris, ilma et peaks aadressi käsitsi sisestama. Geograafilisi koordinaate oskab nutitelefon, millel on GPS ja navigatsiooni- või kaardirakendus, näidata otse kaardil. See on eriti praktiline reisijuhis: leiad raamatust huvitava sihtkoha ja ühe kaameraklõpsu järel näed seda kaardil ja saad otsida sõidujuhiseid.
QR-koodis olevaid kontaktandmeid oskab mobiil aga lisada otse telefoni kontaktide loendisse. Ent on veel muid võimalikke infotüüpe, näiteks meiliaadress, SMS-i mall (sisu ja saajaga), Wifi ligipääsuparoolid, kalendrisündmused ja muu vabatekst. Leidlik leiab kõigile neist kasulikke rakendusi.
QR-koodi lugemiseks peaks mobiilil olema asjaomane rakendus. Mõnedes nutitelefonides on see tehases kaasa pandud, enamikule tuleb siiski ise lisada. Enim levinud telefonidele võiks soovitada Androidi puhul QR Droid’i; iPhone’i, Nokia ja paljude teiste puhul aga BeeTagg’i. Neid tasub otsida rakenduste poest või võtta otse internetiaadressilt (nt. http://www.beetagg.com).
Kõnealuseid rakendusi on lihtne kasutada: tuleb see käivitada ja valida käsk „Scan”, seejärel sihtida kaameraga koodi, kuni on kuulda piiksuvat heli.
Seega saab QR-koodi ühe nupuvajutusega avada brauseris, kaardiprogrammis, kontaktides vms., olenevalt sellest, mis teavet see kood sisaldab.
Mõnikord võib rakenduse kasutamisel ette tulla ka tõrkeid. Näiteks Nokia nutitelefonidel, mille kasutuskeeleks on sätitud eesti keel, ei suuda BeeTagg korrektselt geokoordinaate lugeda ning asukohad võivad tulla valed. Siinjuures on aga kiire lahendus muuta telefon ingliskeelseks.
Kuidas QR-koode ise luua? Selleks on tasuta veebirakendus zxing.appspot.com/generator/, mis tekitab pildifaili, mille võib panna kodulehele või oma trükisesse. Siinkohal on hea teada, et QR-kood vajab enda ümber ruumi. Kui mobiilikaamera näeb korraga mitut koodi, võib ta segadusse sattuda. Meeles tuleb pidada sedagi, et mobiilikaamerad on erisuguse võimekusega, mistõttu peaks kood olema piisavalt suur, kontrastne (mustvalge) ega tohiks sisaldada liiga palju infot. Koodi teavet peaks saama kasutada võimalikult lihtsalt, mobiiltelefoni abil ning „siin ja praegu”. Näiteks pole mõtet anda üldise veebilehe aadressi, link võiks olla konkreetse objekti kohta.



Jaak Laineste, mobiililahenduste ekspert
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012