2006/5



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/5
Kuidas on läinud kaheaastasel Tallinna taaskasutuskeskusel?

15. mail 2004 asutasid Heateo Sihtasutus, Eestimaa Looduse Fond ja Caritas Eesti Tallinna taaskasutuskeskuse. Mõte sai alguse tihedatest kontaktidest Helsingi ümbruse taaskasutuskeskusega, eeskätt sealse ”taaskasutuse ema” Tuovi Kurttioga, kes innustas meie keskkonnakaitsjaid juurutama loodussäästlikku mõtteviisi ka Eestis.

Eestis on seadusega korraldatud nii pakendite kui ka muude jäätmete ringlusse suunamine, samas tekib aja jooksul igas majapidamises asju, mida endal enam vaja ei ole, kuid mis võiksid jätkata oma elu uue omaniku juures. Taaskasutuskeskus ongi koht, kuhu eraisikud võivad tuua kõiki korras, aga endale mittevajalikke asju, raamatutest ja lauanõudest mööblini. Mujalt ühtegi asja sisse ei osta, süsteem toimib annetamise põhimõttel.

Kui tundub, et kodus on millestki puudus, tasub esmalt tullagi just taaskasutuskeskusse: siit võib leida nii vajaliku teatmeteose kui ka puuduva lusika või riietuda hooaja kohaselt ja moodsalt, seda kõike mõistliku hinna eest.

Tallinna taaskasutuskeskus kuulutas eelmisel aastal koos Helsingi ümbruse taaskasutuskeskusega välja ideekonkursi “Asjadele uus elu”. Võistlus peeti samal ajal nii Soomes kui ka Eestis ja on osa rahvusvahelisest koostööprojektist ”Uus elu – Uusi elämä”. Võistlusele laekus 140 nutikat ideed, kuidas esemeid uuesti kasutada.

Tänavu aprillis laienes taaskasutuskeskuse tekstiilikoda, kus käsitööga saavad tegelda nii lisatähelepanu vajavad lapsed kui ka kursustel kõik soovijad. Kaltsuvaipade või mänguasjade valmistamise lähtematerjal on keskusesse toodud tekstiilid, mis senisel kujul enam kasutada ei kõlba, nagu vanad T-särgid, teksased jms. Tekstiilikojas saab kangastelgedel kududa ja õppida vanaemade käsitöönippe, aga siit võib laenutada ka näiteks muinasjutukohvri, et koos sõpradega mängida maha vahva etendus.

Taaskasutuskeskuse töötajad annavad oma isikliku elu ja tõekspidamistega eeskuju nendele, kelle jaoks tarbimine kui asendustegevus ei ole veel teadvustunud. Taaskasutuse pooldajate ring üha laieneb. Hea näide taaskasutuse idee levimise kohta on ka koostöö Von Krahli teatriga: tekstiilikunstnik Reet Ausi eestvõttel valmistatakse teatri kostüümid ja dekoratsioonid taaskasutuskeskusse saabunud kraamist. Keskus Paide tänaval on avatud igal tööpäeval. Vaata lähemalt www.taaskasutus.ee.



Erik Sikk, Tallinna taaskasutuskeskuse tegevjuhi kt.
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012