2008/2



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/2
Mida tõi kaasa prügi sortimise uus kord jäätmekäitlejale?

Jäätmekäitlusettevõtetes hakkasid valikkogumiskonteinerite tellimused suurenema juba eelmise aasta lõpul; tänavu jaanuaris tellimuste arv mitmekordistus. Kõik Ragn-Sellsini jõudnud tellimused on vastu võetud ning kokku on lepitud lisakonteinerite paigaldusajad ja tühjendusgraafikud. Aasta alguses tulid ilmsiks ka seni tegemata teavitustöö kibedad viljad. Probleemide lahendamise või tellimuste vastuvõtmise asemel peavad klienditeenindajad suure oma ajast vastama korduvatele küsimustele “Kas ma tõesti pean kartulikoored eraldi panema?” jne.

Elanike teavitamine ja jäätmemajanduse korraldamine on kohalike omavalitsuste ülesanne ning suur meediatähelepanu ja kodanike nõudmised ongi omavalitsused tegutsema pannud. Korrastatakse jäätmehoolduseeskirju ja edastatakse kodulehtedel jäätmeinfot. Omavalitsused on hakanud teadvustama, et pakendijäätmete tagasivõtu kohustus lasub tootjavastutusorganisatsioonidel ja aktiivsemad omavalitsused nõuavad, et pakendikonteinereid paigaldataks juurde.

Kogu sortimisahelas on seni kõige passiivsemad olnud tootjavastutusorganisatsioonid. Selleks on ka oluline põhjus: müügipakendite kogumine ja taaskasutus on kulukam kui veopakendi või tööstusjäätmete taaskasutus, isegi kulukam kui jäätmete ladestamine. Seetõttu puudub tootjavastutusorganisatsioonidel motivatsioon koguda müügipakendeid. Mõnetist huvi tekitab vaid järelevalveasutuste või omavalitsuste surve.

Kuigi jäätmete sortimise kvantiteedilt on suur samm edasi astutud, on märgata ka väikest tagasisammu sorditud materjalide kvaliteedi poolest. Tundub, et sortimisnõuded on kaasa toonud hirmu, et kui olmejäätmete kastis on n-ö. valed jäätmed, siis trahvitakse või jäetakse konteiner tühjendamata. Selle hirmu tõttu pannakse kahtlusi tekitavad jäätmed pigem pakendi kasti. Teisisõnu, sortimise kvaliteet võiks olla tunduvalt parem.

Kokkuvõttes võib siiski öelda, et kogu sellele valdkonnale pööratud teravdatud tähelepanu on aidanud meie ühiskonda suure sammu edasi, kinnistamaks keskkonnahoidlikke käitumisviise. Nagu ühe kuuga oleks tehtud see, mis muidu võtab aega aasta või paar. Sellegipoolest oleme alles poolel teel Põhjamaade tasemeni. Kõigi poolte koostöö peab jätkuma, et sortimisvõimalused oleksid igal pool kättesaadavad ja uued sortimisharjumused kindlalt kinnistuksid.



Agu Remmelg, AS-i Ragn-Sells ärijuht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012