Hiiumaal on 20-aastase pausi järel taas võimalik liha töödelda: värskelt valminud Vaemla tootearenduskeskuses saavad kohalikud talunikud ja lihatootjad tellida tapa-, lõikamis- ning pakendamisteenust.
Lammaste ja lihaveiste karjatamine Hiiumaa poollooduslikel kooslustel on märkimisväärse tähtsusega: kui seal ei karjatataks loomi, siis need alad võsastuksid ja kaoksid nii mõnegi haruldase linnu- ja taimeliigi väärtuslikud elupaigad. Ilma kohaliku väike-lihatööstuseta oli Hiiumaa loomakasvatajatel, eriti lambakasvatajatel, väga keeruline pakkuda saarel hiidlastele ja turistidele kohalikku liha.
MTÜ Hiiu Veis ja Lammas juhatuse liikme Omar Jõpiselja sõnul oli eesmärk „luua kaasaegne ja säästliku lihatootmisbaasiga tootearenduskeskus, mille baasil hakkaks arenema kohapealne lihatöötlemine, sh. maheliha toodete valmistamine”.
Vaemlas pakub teenust avatud konkursi korras leitud käitusfirma osaühing Hiiumaa Lihatööstus. 2009. aastal esitati Leaderi programmi projekt, mille käigus valmisid Hiiumaal lihatöötlemise taastamise tasuvus- ja teostatavusuuringud ning tehnoloogiline projekt. Projekti esitas MTÜ Arhipelaag, partnerid olid sihtasutus Tuuru ja hiidlaste koostöökogu.
Tootearenduskeskuse eestvedaja on olnud MTÜ Hiiu Veis ja Lammas, põhirahastajad olid Leaderi programm ja põllumajandusministeerium, tuge on saadud ka Interreg IVA programmist, mille raames tehakse rahvusvahelist koostööd.
|