2012/12



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

UUDISED
Hakkame GMO-sid sööma!

KESKKONNAMINISTEERIUM
Avalikkussuhete büroo, tel 626 2811
20. märts 2003

GENEETILISELT MUUNDATUD TOIT TULEMAS EESTISSE

Homme, 21. märtsil algusega kell 9.30 korraldavad keskkonnaministeerium ja USA saatkond keskkonnaministeeriumi saalis seminari "Biotehnoloogia ja toit". Seminari eesmärk on tutvustada biotehnoloogia abil saadud geneetiliselt muundatud toidu positiivsetest ja võimalikest negatiivsetest külgedest.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna peaspetsialisti Liina Eek-Piirsoo sõnul kasutatakse geneetiliselt muundatud organisme (GMO-sid) maailmas väga laialdaselt ning seetõttu on selge, et ka Eesti ei suuda GM toiduainete kasutamist vältida. "Sellepärast peakski inimestel olema võimalikult palju ja mitmekesist teavet GMO-de kohta," ütles Eek-Piirsoo.

Kuna USA-s on geneetiliselt muundatud toitaineid kasutatud juba paarkümmend aastat, siis on neil piisavalt kogemusi, et rääkida sellega kaasnevatest mõjudest ning tarbijate arvamusest. Seminaril arutatakse ka geneetiliselt muundatud toidu võimalikku tulevikku Eestis.

USA tarbijate suhtumisest toiduainete biotehnoloogiasse räägib homsel seminaril Rahvusvahelise Toiduinformatsiooni Nõukogu aseesimees David B. Schmidt, toiduainete biotehnoloogia võimalustest ja ohtudest kõneleb doktor Colin Guy Scanes Iowa Ülikoolist. Seda, kuidas on toiduainete biotehnoloogia reguleeritud USA-s, tutvustab Mark Mansour õigusbüroost Keller and Heckman LLP. Sellest, kuidas on lood biotehnoloogia reguleerimisega Eestis, räägib Eesti GMO komitee esinaine Liina Eek-Piirsoo. Professor Erki Truve Tallinna Tehnikaülikooli geenitehnoloogia osakonnast teeb ettekande taimede ja toidu biotehnoloogiast Eestis.

Esimene GM taim, pikendatud säilivusajaga tomat, toodi turule 1994. aastal. Sellest ajast alates on GMO-sid kasvatatud järjest suuremates kogustes, alates 1,7 miljonist hektarist 1996. aastal, 11 miljonist 1997. aastal ja lõpetades enam kui 44 miljoniga 2000. aastal.

Maad, kus põhiliselt GMO-sid kasvatatakse, on USA, Argentiina ja Kanada, aga ka Austraalia, Bulgaaria, Brasiilia, Hiina, Prantsusmaa, Mehhiko, Lõuna-Aafrika, Uruguai jt. Kõige rohkem kasvatatakse taimemürgikindlat sojauba, vähem ise putukamürki sünteesivat maisi, taimemürgikindlamat rapsi ja puuvilla, muudetud rasvhappesisaldusega rapsi, viirusekindlat kartulit ja papaiat, taimemürgikindlat tomatit jpm.

2002. aasta seisuga Eesti põldudel GM põllukultuure ametlikult ei kasvatatud. Samuti ei müüda seni meie poodides ametlikult GM toitu.

Lisainfo: looduskaitseosakonna peaspetsialist Liina Eek-Piirsoo, tel 626 2877

Agnes Aaslaid
Avalikkussuhete spetsialist
Tel 626 2811, 050-91630
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012