Nr. 2/2006


TF-i toel tehtud uurimuste rakendusi
Parim kaup – emaskalad

Eesti Maaülikooli kalakasvatuse osakonna juhataja Tiit Paaver hindas võrdlevalt vikerforelli ja karpkala tõugusid ning valis Eesti tingimuste jaoks sobivad vormid.

Selgus, et kasvatatud forelli lihasaagist ja liha värvust mõjutavad tegurid on sugu ja sugulise küpsemise aste – suguküpsed kalad, eriti isased, on ebakvaliteetsed. Paarikilose kaubakala puhul ei sõltu lihasaagis tema mõõtmetest, küll aga sugunäärmete suhtelisest suurusest. Praegune Eesti forellikasvatus põhineb Taanist, Soomest ja Rootsist imporditavatel, nende näitajate suhtes erinevatel liinidel. Uurijad leidsid, et soovitav on kasvatada kõige paremaid tulemusi andnud Soomest toodud hilja küpsevaid tõuge, mis koosnevad ainult emaskaladest.